50 деца получиха морски имена на специален ритуал на борда

...
50 деца получиха морски имена на специален ритуал на борда
Коментари Харесай

50 деца получиха морски имена на борда на ветрохода Калиакра

50 деца получиха морски имена на специфичен обред на борда на фамозния ветроход " Калиакра " във Варна. Традицията е известна от антични времена. Всеки нов моряк получава морско кръщение три пъти - когато се качи на транспортен съд, когато прекоси Гибралтар и при прекосяването на екватора.

За осъществяването на ритуала, " Калиакра " се насочи на корабоплаване във водите на Варненското езеро, където децата се срещнаха с Нептун и неговата свита.

Децата, които получиха опцията да бъдат на това морско странствуване, са участници в състезания, свързани с морето. Те търпеливо изчакаха потеглянето на кораба, с цел да се срещнат с Нептун и неговите трима помощници.

Днес моряците са повече админи в сравнение с мореплаватели, твърди вицепредседателят на европейската конфедерация на Асоциацията на морските капитани.
Кап. Димитър Димитров: По едно проучване на датската администрация 80 % от времето сътрудниците на море изкарват в административна работа и с днешната наклонност. С развиването на самостоятелните кораби се обрисува и в бъдеще все по-малко хора да бъдат по корабите, от ден на ден хора да бъдат на брега, което е едно предизвикателство пред бъдещето изобщо на корабоплаването.
Световна наклонност сега е даването на равни благоприятни условия на дамите да практикуват морската специалност. В актуалния свят работата на моряците е обвързвана повече с компютърни и софтуерни интервенции, в сравнение с с физически труд. Затова и дамите стават от ден на ден.
Кап. Димитър Димитров: В Белгия 14 % от признатите студенти са дами. Така че и в бъдеще този % да бъде повишен.
Още една наклонност означават в морските среди – все по-големия интерес на моряци към кораби, които обслужват офшорните платформи за нефтодобив. Там контрактите са къси поради което и по-лесно претърпяват отдалечеността от фамилиите си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР