50 чешми има в столичните паркове и градски градини като

...
50 чешми има в столичните паркове и градски градини като
Коментари Харесай

Няма да повярвате колко малко са чешмите в парковете на двумилионна София

50 чешми има в столичните паркове и градски градини като по-голямата част от тях работят. Това сподели в изявление за БГНЕС шефът на общинското дружество „ Паркове и градски градини “ Милена Васева.

Основната причина чешмите постоянно да не работят са вандалските прояви.

„ В парк „ Възраждане “ от трите чешми едната е за ремонт. Днес работи, на следващия ден не. Макар че има защита и камери нарушителите рядко се хващат. В градината пред НДК имаме построени 7 чешми, от тях сега 1 не работи, защото неведнъж я чупят. Тя се намира в тихия ъгъл. При Южния парк откъм Гоце Делчев направихме чешма с кранче, което не устоя и една седмица. Сега не работи и се чудим какво решение да вземем “, заключи Васева.

Попитана за какво години наред, известната като „ Чешмата с мечките и пингвините” при езерото с лилиите в Борисовата градина е в окаяно положение, шефът отговори, че възнамеряват ремонт, само че освен на чешмата, а на цялата зона.

„ Тя към момента не е възобновена, тъй като не желаеме козметичен ремонт, а повсеместен. Искаме да се подмени подземната инфраструктура – канал, вода, зареждане с ток, осветяване, настилки, остаряла растителност. В момента за там се създават по-подробни планове, с цел да забележим какъв брой средства ще са нужни за цялостния ремонт на зоната. Надявам се следващата година да стартира ремонтът на чешмата и зоната “, разгласи още тя и добави, че на всички места където се прави реорганизация, се залага построяването на чешма. Васева даде образец с възобновения Розариум в Борисовата градина, където беше построена и чешма, която се зарежда от Рилския тръбопровод.

Запитана на какво се дължат гьоловете пред оборудванията, тя отговори, че най-често те са вследствие на задръстване с всевъзможни предмети от жителите.

„ Пред чешмата „ 6-те чучура “ гьолът е от това, че хора я запушват, с цел да се изпълни с вода коритото й, с цел да къпят кучетата си. Други пък перат в нея. Изключително мъчно е отпушването й когато запушат канала с пластмасови бутилки. Затова непрестанно мислим какви сифони да слагаме “, разкрива компликациите Васева и прибавя, че историческата чешма е била възобновена в достоверния й тип като само чучурите са били направени от гранит, само че все пак към този момент са били чупени.

Директорът на Оперативна програма „ Паркове и градски градини “, акцентира, че тук-там не работят всички чучури и това не се дължи на обстоятелството, че не работят. Това решение се взима на база натовареността на обекта.

В момента пред чешмата има локва. Този път каналите не бяха запушени. Оказа се, че чешмата би трябвало да се лепи, с цел да спре течът. По думите на Васева това ще се случи, откакто минат огромните жеги.

По отношение на безконтролното приключване на водата и не може ли да се слагат кранчета, шефът на предприятието сподели, че те към този момент имат подобен опит и той е посочил, че те доста бързо стават обект на вандалски прояви.

„ На множеството места чешмите с кранчета се чупят доста елементарно и бързо. Вярно е, че с бутон е по-икономично, само че пък е по-лесно за повреждане. Когато се счупи кран водата се излива под мощна бликам и за малко време изтича доста повече вода, в сравнение с непрекъснато течащите. Затова не е несъмнено дали с бутоните е по-добре “, стимулира се тя.

Стана ясно още, че чешмите отвън тези територии са ангажимент на районните кметове.

Към днешна дата се чака монтирането на чешмата пред новоремонтирания площад пред църквата „ Св. Седмочисленици “. Необясним е и фактът за какво при махането на водната стена от пл. „ Гарибалди “ беше унищожена и чешмата. На този декор не може да не се означи и фактът, че липсва каквато и да било опция да се разхладиш в пешеходния сектор на ул. „ Витоша “, на площадките в междублоковите пространства, по огромните булеварди и кварталите.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР