50 000 евро е платил банкерът Цветан Василев на френски

...
50 000 евро е платил банкерът Цветан Василев на френски
Коментари Харесай

Делото КТБ: Свидетел казва, че Цветан Василев платил за нов главен прокурор

50 000 евро е платил банкерът Цветан Василев на френски жител, с цел да направи акция за избор на избран претендент за нов основен прокурор. Това твърди главният очевидец по делото " КТБ " Бисер Лазов, някогашен счетоводител на банката, съобщи в. " 24 часа ".
Случката е от 2012 година. Според показанията на Лазов, Василев взел парите в брой и двамата персонално ги отнесли в Париж, с частния аероплан на банкера. За да минат през контрола на летището, двамата пренесли по 25 000 евро всеки.
" В Париж ще имам срещи, тъй като желая да оказа помощ на другар ", обяснил задачата на пътуването банкерът.
По време на полета той приказвал, че се приготвя договорка, с която да придобие мажоритарния дял от БТК. Прогнозната стойност на инвестицията била към 88 млн. евро, а парите щели да се обезпечат от КТБ като заеми.
Във Франция Василев и Лазов се видели с юрист Димитър Абаджиев, който в този момент е дипломат в Арабския свят, както и с въпросния френски жител. На него били дадени парите, а в диалога " на няколко пъти беше упоменато името на Бойко Найденов ", твърди Лазов, като прибавя, че Василев го заклел да пази загадка за срещата. Бойко Найденов обаче не бе повдигнат като претендент за основен прокурор през 2012 година.
" Свидетелят описа по какъв начин Цветан Василев в наличието на политическо лице заплаща 50 хиляди евро на лобист, с цел да направи пиар акция за един някогашен претендент или може би тогава е бил претендент за основен прокурор в очите на някого ", сподели зам.-главният прокурор Иван Гешев отвън правосъдната зала.
Според него това обяснявало всичко, което се изсипало в идващите години върху основния прокурор Сотир Цацаров и прокуратурата. Гешев повтори и упованията си в този момент акцията за нов основен прокурор да е още по-кална, поради " олигархични ползи ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР