50 000 българи страдат от епилепсия. При 30% от тях

...
50 000 българи страдат от епилепсия. При 30% от тях
Коментари Харесай

50 000 българи страдат от епилепсия

50 000 българи страдат от епилепсия. При 30% от тях заболяването не се въздейства от медикаменти. В тези случаи може да се приложи оперативно лекуване. Единствената болница у нас, която прави такива интервенции е столичната " Свети Иван Рилски ", а до нашите медици се допитват лекари и от други страни.

За 10 години проучвания са минали над 1000 души. Оперирани са 250 от тях. При 70% пристъпите са спрели след интервенцията.
Доц. доктор Красимир Минкин, неврохирург в УМБАЛ " Св. Иван Рилски ": Резултатите са сравними или най-малко най-малкото сравними с тези на най-развитите центрове в света.
От април част от статистиката с сполучливи резултати е Надежда, която към този момент няма пристъпи.
Надежда Давидова: Спя умерено и се усещам доста по-добре.
Лечението се поема от Здравната каса и е уместно и за деца. А пред лекарските кабинети с изключение на заболели, има и хора, идващи да споделят положителните си резултати.
Доц. доктор Петя Димова, епилептолог в УМБАЛ " Св. Иван Рилски ": Когато след 20-25 години видиш пациент, който няма пристъпи и може да върви умерено на работа, да мисли за семейство, да мисли за раждане на дете, това е най-голямото самопризнание и най-голямото наслаждение.
Изследване на пациентска организация демонстрира, че у нас към момента има хора, които считат, че болестта е заразно или психологично.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР