5 сигурни партии в следващото Народно събрание и 2 с

...
5 сигурни партии в следващото Народно събрание и 2 с
Коментари Харесай

“Тренд“: Най-малко 5 партии в новия парламент, ако изборите бяха днес

5 сигурни партии в идващото Народно заседание и 2 с действителни шансове за посланичество. Подкрепата към ГЕРБ понижава, само че остава първа политическа мощ с минимална преднина пред Българска социалистическа партия. 60% от българите поддържат митинги те. 39% остават скептични, че митинги те ще доведат до оставка на държавното управление.

Това демонстрират данни от изследване на „ Тренд “, направено по поръчка на вестник „ 24 часа “, отдадено на настройките на българите по отношение на главните партии и институции. Проучването е осъществено в интервала сред 3 и 10 август 2020 година посредством изявленията " лице в лице " измежду 1010 пълнолетни български жители. Размерът на статистическата неточност е ±3.1%.

Протестите в страната от последния месец са внесли сериозна динамичност в ежемесечните знаци, които „ Тренд “ следи в последните няколко години. Юлското проучване на организацията приключи единствено ден преди първия митинг, което ни дава отлична изходна точка да записваме публичната динамичност, която са провокирали митинги те, се споделя в разбора на организацията. Теренът на актуалното изследване завърши няколко дни преди Бойко Борисов да разгласи своята конституционна самодейност. Дали това ще внесе смяна в публичните настройки, ще можем да верифицираме при идващото ни изследване през септември.

В изследването от организацията регистрират спад в позитивните оценки за работата както на Народното събрание, по този начин и на държавното управление. 23% декларират поддръжка към работата на кабинета, като симпатизантите на ГЕРБ не са разколебани в позитивната си оценка. Президентът също записва спад спрямо месец юли, само че разликата е по-скоро минимална.

Отчитаме сериозна динамичност при знака за нуждата от предварителен избор, като през август 46% от всички запитани считат, че са нужни предварителни парламентарни избори, а 37% са на противоположното мнение, пишат от „ Тренд “.

60% от българите поддържат митинги те, като 34% изцяло ги поддържат, а 26% по-скоро ги поддържат. 31% са тези, които не поддържат митинги те. Електоратът на ГЕРБ съвсем единомислещо показва неподкрепа към митинги те, а огледално наподобяват симпатизантите на Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и Демократична България.

Въпреки поддръжката за митинга, по-голямата част (39%) от интервюираните остават скептични, че те ще доведат до оставка на държавното управление.

В изследването през август, записваме ерозия в поддръжката към ГЕРБ (24.2% измежду гласуващите), макар че главната ръководеща партия резервира първото си място, въпреки и с минимална преднина пред главния си конкурент в лицето на Българска социалистическа партия (22.9% измежду гласуващите). Ръст се регистрира при партията на Слави Трифонов „ ИТН “, която събира поддръжка от 14.9% от гласуващите. Това отрежда постоянното трето място на групировката на сериозна отдалеченост от втората политическа мощ, само че и с удобна преднина пред четвъртия. Демократична България е другият печеливш от митинги те с 10.1% поддръжка измежду гласуващите, като към този момент дели четвъртото място с Движение за права и свободи (9.8% измежду гласуващите). Евентуалната нова групировка на Мая Манолова (4.4% измежду гласуващите) и Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ) (4.1 % измежду гласуващите) наподобяват с действителни шансове за посланичество в идващото Народно заседание. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР