5 нови творби на съвременното българско монументално изкуство, създадени по

...
5 нови творби на съвременното българско монументално изкуство, създадени по
Коментари Харесай

5 нови скулптури обогатиха Галерията от каменни пластики на открито в Мездра /снимки/

5 нови произведения на актуалното българско монументално изкуство, основани по време на VII Симпозиум по статуя “Мездра 2020”, обогатиха Галерията от каменни пластики навън в крайискърския град, построяването на която стартира през 2004 година Художествените творби от бял врачански камък, направени в границите на биеналето, са експонирани в зелените площи на десния бряг на река Моравешка, против общинския пазар, както и на площад „ Калето “.
По този метод монументалната изложба от каменни пластики, оформила се през последните 16 години по продължение на най-дългата мездренска улица - „ Александър Стамболийски “, беше допълнена с екстериорните произведения /разположени в посока изток - запад - юг/: „ Изгрев над река Искър “, дело на Теодор Дъскотлиев от Полски Тръмбеш, “Живият храм “ на Милен Василев от Враца, „ Връзка с природата “ на Иван Стоянов от Ямбол, „ Ритъм “ на Кирил Георгиев от Казанлък и „ InSideOutSideIn” / “ВътреВънВътре “/ на Рафаил Георгиев-Рафо от София.
Уникалната експозиция навън към този момент включва 41 скулптурни произведения от 30 български и задгранични създатели. Географският ареал на скулпторите, взели присъединяване до момента в симпозиума, обгръща 15 български града, Валенсия/ Испания и Кампина/ Румъния.
Благодаря на участниците в симпозиума, че почетоха това събитие. Благодаря и на екипа, който го провежда, сподели при закриването на симпозиума кметът на Мездра Иван Аспарухов.
"Надявам се, че със идващите издания ще можем да осъществяваме до дъно нашата концепция да свържем целия пръстен от скулптурни произведения, ситуирани в градска среда. За да могат жителите и гостите на нашия град да се допрян до това изкуство “, добави градоначалникът.
Седмият симпозиум по статуя „ Мездра 2020 “ продължи от 7 юли до 7 август. Организатор на събитието бе Община Мездра със съдействието на водещите локални компании за рандеман и обработка на скалнооблицовъчни материали „ Хемус-М “ и „ Йотов Стоун “, които предоставиха безплатно каменните блокове, нужни за работата на създателите.
Следващият симпозиум по статуя ще се организира през лятото на 2022 година

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР