$5 милиона за всеки чернокож в Сан Франциско, премахване на

...
$5 милиона за всеки чернокож в Сан Франциско, премахване на
Коментари Харесай

Сан Франциско иска да подари $5 милиона на всеки чернокож, заради расизма

$5 милиона за всеки негър в Сан Франциско, унищожаване на персоналните му задължения и данъчни тежести, обезпечен годишен приходи от най-малко $97 000 за 250 години и дом в града на цена от $1 на семейство.

Това е планът за отплата за наследството на систематичния расизъм, показан пред Съвета на надзорните органи на Сан Франциско, оповестява AFP.
 Снимка 313318
Източник: iStock

Някои считат, че " цената е прекомерно висока "

Според консерваторите този проект е финансово и политически неосъществим, тъй като ще коства на данъкоплатците $600 000. Официалният отчет, в който някои от рекомендациите може да бъдат отстранени, ще бъде гласуван през юни тази година.

Чернокожото население на Сан Франциско в миналото е било повече от 13% от общото популацията на града. Малко повече от половин век по-късно е по-малко от 6%, в същото време 38% от бездомните хора в града.

По-малко от 50 000 чернокожи живеят в калифорнийския град и не е ясно какъв брой от тях ще дават отговор на изискванията за отплата. Критиците на този проект споделят, че няма логичност да се заплащат обезщетения в щат и в град, в които в никакъв случай не са били поробвани чернокожи.

Дебатът за репарациите набра скорост в Съединени американски щати през последните години, изключително след общонационалното придвижване за расова правдивост през 2020 година. Тогава Калифорния стана първият щат, който образува работна група за репарации.

Поддръжниците на проекта споделят, че той е нужен, с цел да се възвърне чернокожото население от наследството на робството и расистките политики на Съединени американски щати, които съгласно тях са нанесли непропорционална щета на чернокожите американци във връзка с беднотия, неприятно здраве, отнемане от независимост и икономическо положение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР