5 месеца след началото на ваксинационната кампания срещу COVID-19 масовата

...
5 месеца след началото на ваксинационната кампания срещу COVID-19 масовата
Коментари Харесай

Ваксини ще има, но 50 000 ваксинирани на ден - едва ли

5 месеца след началото на имунизационната акция против COVID-19 всеобщата имунизация у нас най-сетне е на път действително да стартира. През май България чака неведнъж по-големи доставки от имунизацията на „ Пфайзер/БионТех “ по отношение на получаваното досега. Първата огромна пратка ще е още през април, а през май у нас ще дойдат 1.5 млн. дози от този артикул. Доставките през юни ще са още по-големи – 1.65 млн. дози. За съпоставяне - досега от имунизацията на „ Пфайзер/БиоНТех “ са доставени 403 650 дози.

Министерството на здравеопазването към този момент се хвали, че доставките ще разрешат имунизиране на 50 000 души всекидневно през май, а от юни ще могат да се слагат по 55 000 ваксини дневно. Теоретичните благоприятни условия са едно, действителността - напълно друго. По всичко проличава, че системата не е готова за такова стремително имунизиране и могат да се чакат доста организационни проблеми и безпорядък. Засега обаче поръчки за смяна няма - някой доста си харесва безредни опашки и кошмарните условия за имунизирани и ваксиниращи. Това най-вероятно ще продължи да отблъсква и едните, и другите от имунизационния развой. Така след няколко седмици ще разберем, че обратно на пропагандата, проблемите на българския имунизационен модел не са в доставките. Кои са факторите, поради които България ще остане на опашката в Европа по имунизирано население?

 

Опашките - решение на всичко

 

Отсега се вижда, че България още веднъж ще избере стихийните опашки като основна тактика за имунизиране. Ваксинирането на 50 000 души дневно e допустимо с голяма и стройна организация - за съпоставяне можем да погледнем Израел, първата страна в света, за която се смята, че е постигнала стаден имунитет. В пика на своята акция през февруари страната доближи 80 000 сложени дози дневно, а през март ваксинираше по 45 000 души дневно. Израел има една от най-ефективните здравни системи на света. И все пак постави големи старания да приготви имунизационната си акция с поетапното отваряне на над 400 имунизационни центъра, препакетиране на ваксини и дистрибуция до най-затънтеното място, системи за електронно и телефонно записване, специфичен контакт с предпочитаните групи, денонощна работа на лекарите седем дни в седмицата.

У нас нямаме и 10% от тези неща. И по-лошо - никой измежду ръководещите не вижда смисъл да ги вкарва. Инфраструктурата е единствено едната страна на казуса. Масовата имунизация изисква големи количества консумативи, чиито недостиг към този момент се усеща - да вземем за пример към този момент има дефицит на спринцовки и игли. Лични лекари в София описаха, че обикалят доста аптеки в опит да намерят нужния размер игли, като всеобщо те са изчерпани. Още по-трудно е откриването на спринцовки. А всеобщата имунизация още не е почнала...

 

Електронната система - метод на (не)употреба

 

Електронната система за записване е едно от дребното забележими за публиката старания, положени от управляващите при организацията на имунизацията. Те обаче по всякакъв начин саботират нейното приложение. В момента - при явен небосвод на доставки, човек не може да си запише час за ваксина за май. Навсякъде графиците са направени до 4 май, а преди този момент свободните часове са единични.

Така наподобява, че ръководещите нямат желание да употребяват системата, с цел да контролират идния поток от хиляди хора към имунизационните пунктове. Министърът към този момент разгласи, че считат да отворят още веднъж зелените коридори, този път с същински избор на ваксина. Ако в пика на зелените коридори с цената на доста нерви и часове по опашки системата съумя да имунизира едновременно 20 000 души, в този момент би трябвало да си представим двойна галимация, само че и четворно по-изтощени медицински служащи.

 

Втората доза - невидимият фактор

 

И да проработи, е-системата не може да се употребява от хора, на които им следва втора доза. " За тях е ясно в кой ден и къде би трябвало да бъдат реваксинирани, като ще бъде основана такава организация, че в пунктовете да има задоволително количества от съответната ваксина ", разяснява здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

Това обаче ще бъде още един фактор за скупчвания на хора даже при работеща система и съблюдаване на непокътнатите часове. Проблемът въобще не е за занемаряване, въпреки че за него не се приказва. Хората с сложени две дози у нас са доста малко – 131 069 души към 20 април. За втора доза чакат 383 348 души и в идващите седмици те ще се блъскат по опашките с останалите.

 

Личните лекари - изчезналото звено

 

Личните лекари можеха да поемат забележителна част от имунизациите, само че бяха неглижирани. Месеци наред управляващите им отказваха достъп до рнк ваксини под претекст, че не могат да ги съхраняват - нещо, което не е правилно. Когато най-накрая ги включи в процеса, столичната РЗИ стартира да принуждава лекарите да губят време по унизителни опашки за по няколко дози. Едва в този момент стартира да се приказва за онлайн система за заявяване на ваксини, която от дълго време трябваше да е реалност.

" Какво да ви кажа, не е за разправяне! Вчера в 13 ч. жена ми отиде за " Модерна ", не й дадоха. А единствено след 10 минути, в 13.10 ч., получихме мейл, че ще раздават " Модерна ", удивлява се доктор Георги Миндове, началник на сдружението на софийските общопрактикуващи лекари. Според него много по-рано е трябвало да бъде фиктивен алогоритъм за заявяване и приемане на ваксини и доставките да се правят с коли на общината. " Защо РЗИ-София не ни изпраща всяка заран най-малко информация за наличните ваксини? Не да споделя, че ще раздава такива до " привършване на количествата ", а ние да гадаем дали ще стигне за нас. Това не коства пари и не коства нищо ", пита доктор Миндов.

Заради цялата бъркотия, персоналният доктор споделя, че колегите му един по един просто стартират да се отхвърлят да вървят за ваксини. " Трудно се събират 6 или 10 души за една ваксина. Всеки един би трябвало да се прозвъни. Ако се съберат хора, се оказва, че няма ваксини. Като дойдат имунизациите, хората в това време са се разболели или отказали. Колко пъти би трябвало да ходи за ваксини един доктор, при който да вземем за пример са се записали за имунизация 500 души? Веднъж ще получи 20 дози, различен път - 12 дози. Докога по този начин? ", обрисува картината той.

 

Ваксини има, имунизирани - не

 

Това в резюме е резултатът от неналичието на ясни и обществени правила за систематизиране на имунизациите. В събота да вземем за пример огромна столична болница отхвърляше " Пфайзер " на младежи с час от електронната система под предлог, че тази ваксина се пази единствено за хора над 65 година - предписание, което не е обявявано на никое място обществено и опонира на всичко, казано по адрес на " АстраЗенека ". Няколко дни по-рано ДКЦ във Варна остави пенсионер без ваксина при налични и " Пфайзер ", и " АстраЗенека ". Обяснението е неуместно - индивидът не е показал желание, затова не му се поставя рнк ваксина, а за " АстраЗенека " няма други искащи, с цел да се отвори флакон. Трети образец - дребен регионален град, началото на тази седмица. " Пфайзер " има, само че няма претенденти. " Аз от кое място да намеря още пет души? ", подвига плещи персонален доктор, който отхвърля да имунизира пациент, искащ рнк ваксина.

Изброените образци разкриват едни и същи дефицити - няма еластичност, няма блян към усъвършенстване на процеса, няма предпочитание за изясненост и предсказуемост, и не на последно място - няма основана мотивация измежду ваксиниращите. Идването на милиони дози рнк ваксини ще в профил недоразуменията с хората, които имат желания. Но няма да докара милиони българи пред имунизационните кабинети, както си показват ръководещите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР