5% лихва, но за месец! „Даваме ви 100 лева, връщате

...
5% лихва, но за месец! „Даваме ви 100 лева, връщате
Коментари Харесай

„Короната” финтира лихварите

5% рента, само че за месец!

„ Даваме ви 100 лв., връщате 105! " Това е постоянно срещано рекламно лого на заложните къщи. Не звучи зле. Но клиeнтите им, които са привикнали на сходни проценти по заемите в банките, постоянно не включват, че става дума не за годишна, а за месечна рента. А простата екстраполация на 5% % месечно значи най-малко 60% годишно. Да не приказваме, че комплицираната рента може да докара нещата до годишен разход от над 100%, т.е взетата сума се връща двойно.

Колкото до клаузите за просрочия и наказателните лихви, в множеството случаи те са си "просто " гибелни. И доближават до такива размери, че вършат по-нататъшното обслужване на заема непостижимо, а връщането на заложените парцели или движимости - невероятно.

Заложните къщи, чиито лихви са сложени в регулация, употребяват малка врата: с изключение на лихвата, те начисляват и "такса за предпазване ", която е по-висока от лихвата и не е регламентирана в нормативни документи.

По своята същина, заложната къща е „ заемодател от последна инстанция”. Когато всички други порти са затворени, при тях постоянно сте добре пристигнали. Но внимавайте с четенето на договорите и изключително на разделите с дребния шрифт.

Противно на упованията, че в изискванията на ограничавания и обедняване поради корона вируса хората обезверено ще се втурнат към заложните къщи, те останаха празни.

„ Хората се затвориха в черупките си и свиха разноските си. Те не помниха за скъпи медикаменти и лекуване на хронични заболявания. Отсрочиха покупки, които по този начин или другояче търпят отсрочване. Никой не се втурна към нас, с цел да търси незабавни пари. Поради това оборотите ни спаднаха наполовина”. Това изясни Александър Ценов, член на управителния съвет на Българската асоциация на заложните къщи особено за „ БАНКЕРЪ”.

"Най-сериозно са потърпевши най-преуспяващите – къщите за бързи пари към казината. Игралните зали бяха затворени за три месеца и заложните къщи към тях първо прекратиха денонощния си режим на работа, а след това огромна част от тях затвориха.

Част от постоянните клиенти на
казината, които преди този момент са залагали скъпи движимости, с цел да си обезпечат пари за хазарт и занимания, стопират визитите поради изключителните ограничения. Така че сега и в този отрасъл върви развой на възобновяване. Но равнището - съгласно Ценов - е надалеч от това преди март.

Основният
залог си остава златото,

даже неговият дял непрестанно нараства. Причина за това е внезапното му повишаване.

„ Преди корона рецесията за пръстен от 3 гр. 14-каратово злато давахме 120, а в този момент - 180 лева”, споделя Ценов. Тогава цената за грам е била 40 лева, в този момент постоянно гони 60 лв..

Ценов пресметна, че от 2008 година, когато грам злато е коствал 18 лева, цената му в заложните къщи е скочила тройно и е достигнала 55 лв.. През 1997 година, да вземем за пример, са давали единствено по 8 лв. за грам.

Някои заложни къщи са хлопнали кепенците на физическите обекти, предложили пазарлък за артикули и установяване на цени за полезности по телефона, а най-после предоставяли "мобилни екипи " за реализиране на залозите.

"Надомната заложна къща крие доста опасности

от измами, а и от болест - предизвестяват специалистите.

Заложените против пари движимости, срокът за които е изминал още през февруари и март, към момента не са продадени. На клиентите е даден толеранс, само че залозите са арестувани до погашение на дължимото. Става въпрос за златни украшения и творби на изкуството.

"По принцип доста хора избират да вземат заем от заложни къщи, защото те не изискват доказване на приходи, а желаната сума може да се получи най-вече до ден. Не липсват и такива, които са изпаднали в потребност, тъй като не могат действително да преценяват ситуацията си ", демонстрират наблюденията на лихварите.

В една от къщите в Хасково, измежду заложените движимости е безценен тв приемник, платен месец по-рано за 2400 лв.. Оставил го млад мъж от ромската махала, завърнал се от гурбет. В Германия останал без работа, прибрал се тук, накупил си техника. Парите свършили и в този момент залага техниката, с цел да живее. Този сигурно няма да си потърси тв приемника, който е в гаранция, считат чиновниците.

Връхлитането на пандемията прибра по родните им махали карловските роми от Брюксел, Лондон и Берлин, а те пък донесоха пари в фамилиите. Така дамите им си взеха назад обеците и пръстените от заложните къщи, които оставили там, притиснати от безпаричие.

Розоберът също се е отразил на оборота в заложните къщи в Карловско. В

най-голямата селскостопанска акция в района

взели участие хиляди хора, които заработват по 80 стотинки за всеки набран кг рози. С тези пари те се надяват да изкарат до есента. Затова вероятно раздвижване в заложните къщи в Подбалкана се чака едвам при започване на зимата.

"След въвеждане на изключителното състояние у нас и първичния шоков спад на работата с към 70%, в този момент ситуацията последователно се възстановява. И, в случай че преди 13 март профилът на клиентите ни е бил съвсем неизменен, то към настоящия миг има видимо разнообразие. Това дава отражение на естеството на предлаганите движимости за
залог, като най-често ни оферират полезности, бижута и техника. Случва се, несъмнено, да бъдат залагани и по-специфични неща като предмети на изкуството и движимости за разнообразни занимания. Работата ни продължава след къса метаморфоза - модифицирани работни места, организация на достъпа и защитни средства ", споделя Илия Георгиев от дирекция „ Маркетинг и продажби” във веригата „ Доверие”.

Новите пазарни условия водят до различен сериозен проблем в активността на заложните къщи - по какъв начин да се провежда

последващото предложение и продажба на заложените движимости?.

Това се случва, чак откакто клиентът не погаси своето обвързване. В такива случаи заложната къща има право да продаде движимостта, с цел да удовлетвори вземането си. С това деяние правните отношения сред клиента, заложил веща, и сдружението се изчерпват изцяло, без никакви други искания. В изискванията на застоялост и икономическа криза обаче продажбата на всевъзможен тип стока е мощно лимитирано, което е изцяло разумно с оглед свитото ползване на популацията и цялостната смяна на икономическия климат в страната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР