5 горещи въпроса след избора на новия екоминистърАко властта не

...
5 горещи въпроса след избора на новия екоминистърАко властта не
Коментари Харесай

Време за Зоро или за пълна ревизия

5 горещи въпроса след избора на новия екоминистърАко властта не отговори на упованията за правдивост, доминото от рецесии ще падне в Народното събрание
След Деница Сачева, още един нов министър нагазва в тинята да разрови боклука. Емил Димитров. За разлика от нея, Ревизоро най-малко е привикнал да рие в мръсотията. Все отново получи яркия си прякор след най-зрелищните, само че и сполучливи акции против контрабандата в края на 90-те. А в тези години, с цел да спреш тира на границата, в действителност се желаеха две неща: самоуверено сърце или елементарна полуда.
Водната рецесия даде глътка въздух на новата обществена министърка. Макар и да влезе пъкъл хок в буксуващите договаряния с майките с заболели деца, хората с увреждания, домовете за старци и обществените асистенти, съумя да смъкна напрежението. И в този момент краткотрайно загърби камерите, с цел да се концентрира върху работата си. А прожекторите осветиха късия път на Нено Димов от министерския кабинет до следствието, където той се снабди с обвиняване за водната рецесия в Перник.
Ревизоро посвети предходната година на стотици сметки, с цел да разбере по какъв начин наливат гориво в бензиностанциите. Сега се изправи пред ново предизвикателство - да разбере по какъв начин изпразниха язовирите и има ли формула, която да ги изпълни.
С такива мисли прекрачи прага на екоминистерството, в което по думите на Костадин Паскалев няма нито един специалист по водите. Влезе без секунда толеранс и

претрупан с тонове публични упования

Макар и биткаджия по рождение, наследството на Нено му вещае сложни работни дни и безсънни нощи. Първите въпроси, които чакат отговор са: източен ли е в действителност " Студена ", с цел да се лапнат едни вкусни пари, " спестени " от ремонта на стената на изсъхнало, а не под вода? Отклонявана ли е питейна течност за " Стомана "? Има ли незатапена тръба от " Бебреш " към Правец, която оставя на изсъхнало ботевградчани? Незаконният италиански отпадък, който се складира у нас, на Ндрангета ли е и кои са хората на калабрийската мафия у нас? Има ли рискови немски бали на общинското бунище в Ямбол? Горени ли са биологични боклуци в Бобов дол? Списъкът е толкоз дълъг, че на човек му става неприятно още преди да е стигнал до дежурните проблеми с еколозите и втората кабинка на Банско.   
Че Ревизоро ще даде всичко от себе си, с цел да измие срама на Нено Димов, спор няма. Но, че ще е самичък в борбата, е ясно занапред. Неслучайно незабавно след избирането си юристът, доскорошен началник на парламентарната комисия за битка със сивия бранш призна, че ще му би трябвало малко време, до момента в който " превключи " от граници, митници и контрабанда на цигари, алкохол, горива, на водна рецесия, отпадък и замърсен въздух. Публично си изиска екоминистъра във втория кабинет на Борисов Ивелина Василева за заместител. Но на глас въздъхна, че това надали ще стане, тъй като тя е от огромния съдружен сътрудник и сходно предложение за нея

може да се одобри като обидно намаляване

Всъщност изборът на Емил Димитров за екоминистър насочва погледа към 5 огромни въпроса - и професионални, и политически:
1.   Адекватно ли е ръководството на язовирите и бранш води, чиито канали текат към 5 министерства: на екологията, районното развиване, земеделието, стопанската система и енергетиката? За жал у нас двама другари мъчно си приказват, камо ли петима министри. Томислав Дончев с право се възмути на взаимните обвинявания сред Петя Аврамова и Нено Димов в кабинета му. Единственото пък, което могат да създадат кохортата папконосци от 5 ведомства, е да си трансферират бумагите, подливайки си вода едни на други.
Затова в този момент Емил Димитров ще би трябвало да отбрани прякора си, като първо ревизира кой по какъв начин стопанисва язовирите, както даде обещание. А по-късно да се заеме с ВиК бранша - от проверка на милионите от Европейски Съюз за водни цикли в страната до основаването на новата единна компания за ръководство на ВиК сдруженията в страната. За да стигне най-после до ВЕЦ-овете, за които съгласно предизвестията на специалистите при очертаващата се трайна суша, вода няма да има.
2. Скърца ли файтонът на огромната коалиция? Правосъдният яд върху главата на Нено Димов

извади от строя вицепремиера Красимир Каракачанов

Политическо ликвидиране назова той ареста на Димов, министър от квотата на Вътрешна македонска революционна организация. Макар и през зъби, войводата скочи против ГЕРБ, тъй като Нено опра пешкира и на Петя Аврамова, чиято оставка Перник продължава да желае. И даде коз на Българска социалистическа партия против властта: огромният сътрудник обира овациите, дребният - заплаща за неуспехите. За разлика от Сидеров и " Атака " обаче Вътрешна македонска революционна организация и Каракачанов не могат да си разрешат лукса сами да изоставен обединението. Каракачанов е гарантът за осъществяването на контракта за Ф-16 и идните нови договори за рационализация на армията. А този геополитически залог е прекомерно висок, с цел да бъде проигран в партийни пристрастености. Затова най-малкото, което Вътрешна македонска революционна организация може да изиска от ГЕРБ, е в действителност експертна помощ за Емил Димитров, проверка и промяна в бранша.
3. Разпада ли се каручката на дребната коалиция? Никой не разбра какво тъкмо са си говорили съдружните сътрудници на съвета при Борисов. Всички обаче чуха, че било изключително неприятно. Думите на Валери Симеонов кънтят към този момент няколко дни на жълтите павета, въпреки да не е ясно какво тъкмо е направило срещата по този начин противна. Дали фактът, че на овакантения пост още веднъж е човек на Вътрешна македонска революционна организация или отхвърли на ГЕРБ негови хора - министър, зам.-министър, някогашен кмет и така нататък, също да си понесат отговорността за водната рецесия. Пък и все по-ясно става, че
драмата не е единствено пернишка
4. Помпа ли мускули Българска социалистическа партия? Червените пробват по всякакъв начин да яхнат рецесията - и с водата, и с боклука. До степен, че Корнелия Нинова благодари на ГЕРБ за държавната рокада, тъй като по този начин ръководещите дали най-силния претекст за другояче рутинния избор на съмнение против кабинета. Проблемите, свързани с най-ценното за хора - вода и въздух, ще се окажат предизборната платформа на всички мераклии за соцлидер, които ще се явяват на вътрешните избори през пролетта.
5. Задава ли се парламентарна рецесия - фраза, която за първи път влезе в парламентарния речник на Мустафа Карадайъ? Като математик той доста добре знае, че в случай че гледа цифрите в пленарна зала в сряда, отговорът е: не. Доказа го за следващ път " Воля ", която с комфортното си овакантяване на съвещанието, негласувайки, даде късмет резултатът за Ревизоро за е 111 " за " на 96 " срещу ". Като политик обаче Карадайъ е наясно, че страната не може да се ръководи пъкъл хок - от рецесия в рецесия. А в последно време те гърмят като домино - от инфарктните обществени тематики, през водната рецесия и боклука, до свадите с тол системата и митингите на автоинструкторите. Който не е размахал афиш пред Министерски съвет, той не е получил каквото желае.

Министерският съвет се е трансформирал в център за ръководство на рецесии

с право установи и Йордан Цонев.
Тежките рецесии при започване на този политически сезон са задоволително съществени и задоволително красноречиви, с цел да няма никой илюзията, че нещата могат да продължат по същия метод, предизвести Карадайъ. И съобщи: " Сменят се министри, само че би трябвало да има промяна на политиките и визия за промени. Ние не чухме сходно нещо ".
Време за предизвестия няма - проблемите би трябвало да бъдат решени в къс период, преди да е настъпила парламентарна рецесия, безапелационен бе Карадайъ.
Истината е, че с присъединението на Емил Димитров към държавния екип, настоящ става въпрос, предизвикан от прякора му: най-хубавият инспектор в България повлича крайник за цялостна проверка по всички забатачени проблеми или просто Зоро става министър - ЕкоЗоро.
Ако е първото, властта ще получи публични възторженостти. Още повече, че цялостната проверка е обвързвана с акумулираното 30 години очакване за правдивост, въздаването на която е приоритет №1 на новия основен прокурор Иван Гешев. А както се видя по настроенията на перничани, хората не желаят да видят просто министър в пандиза - а наказване за отговорен. Не поддържа ли ГЕРБ Димитров и не постави ли властта ред в хаоса на системите, които ръководи, доминото от рецесии ще падне в Народното събрание.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР