5-годишната преживяемост е почти два пъти по-ниска от тази в

...
5-годишната преживяемост е почти два пъти по-ниска от тази в
Коментари Харесай

Над 4200 души се разболяват от рак на белия дроб всяка година у нас

5-годишната преживяемост е съвсем два пъти по-ниска от тази в Европа
Определянето на точната разновидност, предизвикала болестта, е от основно значение

Ракът на белия дроб е най-често срещаният карцином при мъжете и втори по периодичност при дамите. Той се открива при повече от 2 млн. души в света всяка година. Ако бъде диагностициран в точния момент, преди да се популяризира, вероятността за повече от 5-годишна преживяемост се усилва с 60%, с помощта на прилаганите в последно време таргетни (прицелни) лечения.

У нас всяка година над 4200 души се разболяват от този тип карцином, а 5-годишната преживяемост на пациентите е съвсем два пъти по-ниска от тази в Европа, тъй като ракът се открива в напреднал етап. Живота си губят от заболяването над 2700 индивида. Ноември е разгласен за Световен месец за битка с белодробния карцином, с цел да подсети какъв брой са значими профилактичните прегледи, познаването на признаците, избягването на рисковите фактори.

Благодарение напъните на учените има забележителен прогрес в персонализираната терапия на този тип карцином. Биомаркерите са ключът към тази терапия, като генетичният отпечатък, който се търси във всеки израстък, може да дефинира най-успешния лечебен способ, подобаващ за пациента. Изследването на биомаркерите се прави в лаборатория, като се употребяват проби от туморна тъкан на болния или кръв и се търси съществуване на известни разновидности в туморните кафези.

Резултатите от теста се интерпретират от медицински онколози, а след консултация с мултидисциплинарен екип се дефинира най-правилното лекуване. Определянето на точната разновидност, предизвикала болестта, е от основно значение и за индивидуализирания лечебен метод и по-добрата дълготрайна прогноза. Мутациите, които пораждат в ДНК на туморните кафези, могат да дефинират коя терапия е подобаваща.

Преди ерата на персонализираната медицина онколозите можеха да разграничат единствено два типа рак на белия дроб въз основа на тяхната хистология: недребноклетъчен и дребноклетъчен. Днес към този момент са известни повече от 10 разновидности на рака на белия дроб, като доста от тях са при недребноклетъчния карцином. KRAS разновидността е една от най-често срещаните и може да се открие при над 30% от пациентите с този вид рак на белия дроб в Съединени американски щати и Европа. По-голямата част от таргетните лечения, утвърдени през последното десетилетие, са предопределени за пациенти, диагностицирани с недребноклетъчен рак на белия дроб, като те са ориентирани точно към характерна генетична разновидност. Колкото повече биомаркери бъдат открити, толкоз по-прецизно ще бъде лекуването. За страдание, макар безапелационните доказателства за голямата изгода от персонализираната биологична терапия, към момента има пациенти, които не са изследвали своите биомаркери и не могат да разчитат на най-съвременните способи за лекуване. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР