5 години затвор поиска апелативната прокуратура във Велико Търново за

...
5 години затвор поиска апелативната прокуратура във Велико Търново за
Коментари Харесай

Искат затвор за полицай, издал тайни, за да прецака колеги

5 години затвор изиска апелативната прокуратура във Велико Търново за някогашния служител на реда от Русе Ваньо Димитров, махленски в изнасяне на секрети към наркодилъри. Според прокурор Светослав Калчев подсъдимият заслужава по-тежко наказване, тъй като задачата му била да провали следствие на сътрудници от друго РПУ, с които бил в спор. Освен това първоинстанционният съд не взел под внимание, че е уронил престижа на Министерство на вътрешните работи.
През ноември м.г. 49-годишният Ваньо Димитров бил приет за отговорен по три обособени обвинявания и получил 3 години затвор от Окръжния съд в Русе.
Осъден е за това, че на 16 и 17 ноември 2016 година като полицейски шпионин два пъти разгласил информация, представляваща държавна загадка. Той "изпял " на посочения за главатар на наркогрупа Мартин Иванов детайлности за идна полицейска интервенция, което представлявало държавна загадка.
Подсъдимият е бил приет за отговорен и в това, че през интервал от над 3 месеца в края на 2016г. дал на Мартин Иванов сведения, чието оповестяване е неразрешено със закон. Той издал информация, съдържаща се в интегрирана осведомителна система "Справки " на Министерство на вътрешните работи, която се отнасяла до две лица. Става дума за адресна регистрация и данни за регистрация на коли и техните притежатели.
Ваньо Димитров бил приет за отговорен и за нелегално държане на муниции - 56 броя пистолетни патрони, диаметър 9х18 мм, без да има съответно позволение за това.
Пред съда юристът му Виктор Михайлов настоя, че не става дума за държавна, а за служебна загадка и изиска той да бъде оневинен по това обвиняване.Освен това боеприпасите били открити в служебна каса в кабинета му, не ги бил предоставял на други лица.
"Моля да бъда оневинен по първите две обвинявания, а по третото да си понеса отговорността съгласно закона ", сподели в последната си дума експолицаят с над 22 години стаж в Министерство на вътрешните работи.
Апелативният съд разгласи делото за решение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР