5 белоглави лешояда и един скален орел са намерени отровени

...
5 белоглави лешояда и един скален орел са намерени отровени
Коментари Харесай

Откриха отровени белоглави лешояди във Врачанския Балкан

5 белоглави лешояда и един скален орел са открити отровени от нелегално сложени примамки. Това се случва във Врачанския Балкан в региона на селата Бов и гара Бов. Умрелите птици евентуално са доста повече - считат природозащитници. За тях и за природата на България това е голяма злополука, защото птиците са от от дълго време липсващ тип. Възстановяването на колониите лешояди коства напъните на доста интернационалните организации и години старания на природозащитници.

Кучето я открива доста бързо. Птицата е паднала безжизнена, евентуално по време на полет. Отровата, която е погълнала, е прекомерно мощна и бързо е умъртвила лешояда. Този има същата орис. До този миг са открити 5 мъртви лешояда и един скален орел. Но надали единствено те са яли от отровната стръв.
Ивелин Иванов, „ Зелени Балкани " ръководител на плана за възобновяване на лешоядите в България - Щетите от едно такова тровене са доста по-големи, т.е. следва и в идващите дни да се получават сигнали, може да се стигне до 10-15-20 птици.
20 птици са съвсем половината от възобновени колонии в остаряла планина. Белоглав лешояд не е гнездил в България от близо 50 години, липсващ точно поради допотопно употребявани примамки против хищници. Сега разкрили и примамката. Природозащитниците считат че знаят и виновника.
Ивелин Иванов: В региона на тези махали има един животновъд, който отглежда крави и телета и за нас той е най-вероятният причинител.
Поставянето на отровни примамки е закононарушение. Отровата убива освен вълците, само че и доста други животни, отровата прониква в почвата, в гъбите, които гъбарите продават на други. Случилото се е толкоз срамно, че природозащитниците към момента не са уведомили сътрудниците си по плана.
Ивелин Иванов: Тези птици са пристигнали от парка в Париж. Тези хора са ги дарили, другите са пристигнали от Испания. Кралят на Испания ги е пратил.
Макар и с ден забавяне, от полицията този път реагираха на сигнала и проверяват случая.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР