5.5 милиона хектолитра бира са продадени в страната през миналата

...
5.5 милиона хектолитра бира са продадени в страната през миналата
Коментари Харесай

Дъждовното лято и малкото туристи удариха и пивоварите

5.5 милиона хектолитра бира са продадени в страната през предходната година, а оборотът на пивоварните предприятия е близо 480 милиона лв., оповестиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ) в навечерието на професионалния си празник – Илинден.

През 2018 година производството на бира у нас е 5,1 млн. хектолитра, като за същия интервал на пазара са позиционирани 35 нови продуктови оферти, създадени в България. Вносната бира е 308 хиляди хектолитра, а износът, който е 187 хиляди хектолитра е с 44% растеж.

Въпреки тези положителни вести, пивоварите стават все по-предпазливи в прогнозите за бирения пазар през тази година. Засега дъждовното лято и по-слабият туристически поток към този момент доведоха до 4-5 % спад в продажбите на бира. Ако тези трендове не се трансформират през целия пиков за бирата летен сезон, упованията за пазарните резултати към края на 2019 година не са оптимистични, разясниха от СПБ.

За 2018 година потреблението на бира на глава от популацията у нас е 75 литра. Твърдо се резервира и наклонността за увеличение каузи на продажбите в кенове и понижаване на каузи на пластмасовите бутилки. Продажбите на бира на „ студения пазар ” (хотели, заведения за хранене, кафенета) към този момент 10 години не престават да са в застоялост и спрямо реализацията през „ топлия пазар ” (магазинната мрежа) за 2018 година са в съответствие 20% към 80%.

Финансовите доклади на членовете на СПБ за 2018 година демонстрират, че импортираните от тях към фиска акцизи и Данък добавена стойност са съвсем 130 милиона лв.. Капиталовите вложения на пивоварните компании през предходната година са 46 млн. лв., а за първите 6 месеца на тази година вложенията в дълготрайни материални активи към този момент надвишават 21 милиона лв..



„ Както и през предходните 15 години динамичният капиталов развой в сектора е ориентиран към модернизиране и разширение на производството. Въвеждането на новаторски решения е основно освен за безупречното качество на бирата, само че и за опциите категорията да бъде развивана. Само през 6-те месеца на тази година членовете на СПБ са предложили на феновете на пивото 20 нови марки бира с разнообразни стилове и даже бутикови оферти. ” разяснява Ивана Радомирова – изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите.

В страната към този момент се оферират над 15 известни марки безалкохолни бири и радлери. Десетките нови разфасовки и лимитирани серии опаковки са подобаващи както за ценителите на напитката, по този начин и за колекционерите. Според редицата български и интернационалните проучвания за настройките към бирената категория, обичайно високата оценка за нея най-вече се въздейства точно от усета и разнообразието на пивото, неговите специфики като естествен артикул и възприемането на бирата като пиво, уместно за всевъзможни мотиви и социализация.

Последните данни на СПБ сочат, че при започване на лятото 55% от българите над 18 година пият бира най-малко един път седмично. 60% от дейните консуматори дефинират пивото като най-подходящото за тях пиво, а 44% смятат, че при умерена консумация бирата е част от здравословния метод на живот.

Най-големите фенове на пивото са мъжете на възраст 40-49 години, които пият бира 10-11 пъти месечно. При дамите най-активните фенове на пивото са в същата възрастова група, само че те употребяват пенливата напитка 6 пъти в месеца. За поредна година най-често бирени тостове се подвигат в Монтана – най-малко 13 пъти месечно и съвсем толкоз в Русе. Дамите от Монтана остават най-верните почитатели на пивото и най-малко 10 пъти в месеца си пийват биричка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР