5.3% е дялът на потребление на незаконни цигари в България

...
5.3% е дялът на потребление на незаконни цигари в България
Коментари Харесай

Пушим по-малко контрабандни цигари

5.3% е дялът на ползване на противозаконни цигари в България през третото тримесечие на 2018 година Въпреки незначителното нарастване с 0.6% по отношение на предходното тримесечие, ниските равнища на контрабанда с цигари в страната остават като устойчива позитивна наклонност повече от година. Данните са от обичайното проучване на петте компании от „ Инициативата против противозаконната търговия “, което мери равнището на противозаконна търговия с цигари посредством събиране и разбор на празни цигарени опаковки всяко тримесечие.

Според проучването България остава на едно от най-ниските равнища на противозаконна търговия с цигари за третото тримесечие на 2018 година

За същия интервал повече контрабанда е имало в Гърция, Румъния, Франция, Германия,

Полша, Италия и в някои от страните в Балтийския район. Устойчиво ниските равнища на противозаконна търговия у нас се удостоверяват и от формалните данни за растеж и рекордни равнища на бюджетните доходи от данък върху тютюневите произведения, както и растеж на легалния пазар. 2018 година бележи връх и във връзка с броя на разкритите противозаконни производства в страна от правоприлагащите органи.

Резултатите от проучването по градове демонстрират, че дялът на ползване на цигари в някои градове, непредназначени за българския пазар, остава над междинното за страната или се покачва в 8 града: Свиленград, Перник, Видин, Кюстендил, Благоевград, Габрово, Стара Загора и Сандански.

Най-много незаконни цигари пушат в Свиленград - 32.0%, а минимум в Сандански - 6,3%.

Според изследването част от марките цигари остават известни на незаконния пазар и са едни и същи. Наред с това обаче редовно се появяват и нови марки от вида така наречен „ illicit whites ” (брандове без аналог на легалния пазар и основани за противозаконна търговия). Те излизат на пазара в цялата страна, ненадейно и бързо, заменяйки други предходни всеобщо предлагани разновидности. Някои от новопоявилите се са Wall Street, Regina, Mark1.

Една от най-сложните регулации в бранша - огромната система за маркирането и следенето на продуктите в Европейски Съюз, занапред следва да бъде въведена. Поради това, съгласно фирмите в самодейността, е нужно опазване на предвидимост и рационална регулаторна рамка, които са наложителни условия за непоклатимост и предвидимост на легалния пазар и приходите от данък и предварителна защита против противозаконното ползване.

Кой стои зад Инициативата против противозаконната търговия

Инициативата за битка с противозаконната търговия започва през 2010 година В нея вземат участие Бритиш Американ Табако Трейдинг България ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД. Основната им цел е да подкрепят правоприлагащите органи в България в битката против противозаконната търговия с цигари посредством продан на данни и други действия. Проучването се реализира годишно за последните 10 години по метода на разбор на празни опаковки от цигари, събирани в 20 огромни града на страната с над 47% от популацията в България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР