497 са случаите на морбили у нас към днешна дата,

...
497 са случаите на морбили у нас към днешна дата,
Коментари Харесай

Близо 500 са вече случаите на морбили у нас

497 са случаите на морбили у нас към днешна дата, заяви основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев. 
 Случаите на морбили у нас са към този момент 463, образуваха съвет за надзор на заболяването  Над 2000 инфектирани с морбили в Украйна за седмица, болните са към този момент над 35 000
По думите му огнището в Благоевградска област затихва, само че в това време се разрастват огнищата в София-град и София-област. В други райони все още няма отчетливи огнища. 

„ Всяка година страната отделя 40 милиона лв. за осъществяване на имунизационния календар, който е еднакъв с тези на другите европейски страни. Осигурени са най-хубавите ваксини за българските деца. Въпреки това за 2018 година седем % от тях не са получили първата имунизация против морбили, която се слага на 13-месечна възраст, а 13 % не са се явили за втората ", изясни Кунчев.

" Най-голям брой неимунизирани деца има в две групи - в ромската общественост и измежду родителите с антиваксърски настроения “, посочи той.

Според доктор Кунчев стеснителен е и фактът, че неимунизирани деца в действителност се водят ваксинирани, по тази причина сега се прави проучване, което да даде действителната картина.

Експертите от Световната здравна организация поучават да се търси достоверна информация по отношение на приложението на имунизациите. Според тях резултатът може да бъде единствено позитивен и показаха за образец, че с помощта на имунизация, в Европа към този момент са изчезнали болести, измежду които е и полиомиелитът. С два % се е нараснало ваксиналното покритие против полиомиелит в Европа за 2017 година спрямо 2016 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР