4928 сигнала от граждани са получени за десетте месеца на

...
4928 сигнала от граждани са получени за десетте месеца на
Коментари Харесай

По 500 на месец се жалват от работодатели

4928 сигнала от жители са получени за десетте месеца на тази година в Инспекцията по труда, обявиха за „ Монитор “ от институцията. Това значи, че всеки месец се подават приблизително по 500 тъжби.

Те са свързани с неизплащане на компенсации по Кодекса на труда след преустановяване на трудовите правни отношения, както и за неизплатени дължими хонорари. Има и тъжби за нарушавания, свързани с разпределението на работното време, както и на наредбите, регламентиращи използването на разнообразни типове отпуск. Инспекторите са проверявали и сигнали за неизплащане на нарастването на хонорари за полагане на ексклузивен и нощен труд, както и за работа в празнични и почивни дни.

Хората подавали сигнали и за несъответствуващи условия на труд на работното място, разясняват още инспекторите от ГИТ.

Най-много сигнали от жители за нарушавания на работното място са подавани в София, където е и най-голяма концентрацията на работна ръка. За интервала от януари до октомври тази година в Инспекцията по труда са подадени 1396 сигнала, което съставлява 28% от всички подадени сигнали, сочат данните на инспекцията. София област е идната дирекция, работила по най-вече сигнали - 429 на брой, само че дирекцията упражнява надзор и в част от регионите на София, прецизират от институцията.

Оплаквания се подават и за работа без трудов контракт само че едвам когато лицата не бъдат позволени до работните си места, описват инспекторите. В тези случаи контролните органи на инспекцията не могат да разгласят трудово правно отношение, защото лицата не са открити на място да поставят труд, описват още проверяващите. Често служащи претендират и за хонорари, контрактувани устно, за изплащането, на които ГИТ няма пълномощия да задължи работодателя да се издължи.

Много работещи се тормозят да подадат сигнал с името си, с цел да не изгубят работата си, по тази причина е възприета практиката да се преглеждат и анонимни сигнали, само че в тези случаи жалбоподателите
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР