49% от заявените площи с маслодайна роза за подкрепа по

...
49% от заявените площи с маслодайна роза за подкрепа по
Коментари Харесай

49% от заявените площи с маслодайна роза по СЕПП са в област Стара Загора

49% от декларираните площи с маслодайна роза за поддръжка по СЕПП за акция 2018 са на територията на Старозагорска област. Това разгласи заместник-министърът на земеделието, храните и горите доктор Лозана Василева на среща със аграрни производители в Стара Загора. Тя добави, че 18% от площите са с лавандула, а 12% с орехи. По думите й, сравнявайки с 2014 година, данните за 2018 година демонстрират сензитивно нарастване на декларираните площи за култури като маслодайна роза (с над 35%) и орехи (с 20%).

“През последните няколко години се ускорява и ползата към производството на нахут. За интервала 2014 - 2019 година площите със зеленчуци нарастват над два пъти, а тези с механически култури и трайни насаждения надлежно с 6,3% и 7,5%”, сподели още доктор Василева, оповестиха от пресцентъра на МЗГХ.

Глоба до 2000 лева за розопроизводител, който не уведоми общинската работа по земеделие за нови насаждения

Тя посочи, че в област Стара Загора за интервала 2014 – 2018 година се следи растеж при отглежданите в региона птици – към два пъти и половина, пчелни фамилии – с 53% и овце – с близо 9%. С към 15% нараства производството на пчелен мед за интервала. При всички категории животни, обхванати от директните заплащания, се регистрира растеж на декларираните за подкрепяне животните в региона спрямо 2014 година По-значително нарастване е налице при декларирани биволите - с 62%, а по-умерено - при говедата – с 6% и при овцете-майки и козите-майки – със 7%.
Заместник-министър Василева заяви, че за последните шест години земеделските производители в Старозагорска област са получили финансова поддръжка с европейски и национални средства в размер на 723,4 млн. лева Това съставлява близо 4,8% от общо предоставения в земеделието обществен запас за същия интервал.

„ Най-много от утвърдените планове по ПРСР за област Стара Загора са ориентирани към модернизиране на селскостопанското произвеждане и преработката на селскостопански артикули. За този вид действия за подписани 98 контракта, които съставляват към 10% от плановете утвърдени в тези посоки за страната. Значителен е броят на утвърдените дребни аграрни стопани за региона – 105 контракта или над 5% по отношение на общия брой за страната. В интервала 2014-2019 година по Програмата за морско дело и риболовство в област Стара Загора са подписани общо 6 контракта на обща стойност 2.6 млн. лева Проектите се извършват от търговски сдружения и са главно по две ограничения от Програмата – мярка 2.2 „ Продуктивни вложения в аквакултура “ и мярка 2.5 „ Аквакултури, осигуряващи екологични услуги “, добави още тя.

На срещата, част от осведомителната акция на Министерството за Директни заплащания 2020, участваха над 250 стопани от региона. По време на нея специалисти на МЗХГ обясниха идните приеми по Програмата за развиване на селските региони и Програмата за морско дело и риболовство през 2020 година. Бяха показани новите моменти в хода на преговорния развой на равнище Европейски Съюз за Общата селскостопанска политика, както и новостите в изискванията по схемите за директни заплащания и подаването на заявки.

На събитието бяха показани измененията във връзка с подмярка 13.2 “Компенсационни заплащания за други региони, наранени от обилни естествени ограничения”. В момента по избрания нов обсег тече публично разискване. За претенденти от региони, които към този момент не дават отговор на изискванията за подкрепяне е планувана преходна помощ за акция 2020г. в размер на 25 евро на хектар.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР