49-годишен музикант от Велико Търново упражнява една от най-странните професии

...
49-годишен музикант от Велико Търново упражнява една от най-странните професии
Коментари Харесай

Българинът, който изпълнява предсмъртни желания в Холандия


49-годишен музикант от Велико Търново упражнява една от най-странните специалности в света. От 5 години Васил Ангелов е чиновник на социално-здравна организация в Холандия, която извършва предсмъртните стремежи на пациенти, написа в. " Борба ".

Българинът свири на тромпет и тромбон и посещава тежкоболни, които са поискали да послушат за последно обичаните си музикални творби. 49-годишният мъж споделя, че първоначално му било доста мъчно да извършва отговорностите си, тъй като съпреживявал тъгата на умиращите пациенти и техните фамилии. С времето обаче осъзнал, че в действителност наличието му в този внимателен миг дава успокоение на хората, преди да си тръгнат от този свят.

Васил работи в Холандия от 15 години, откакто се развел със брачната половинка си. Преди това е приключил консерваторията " Проф. Панчо Владигеров " в София, взел участие е в няколко музикални обединения у нас, само че животът го води в Страната на лалетата, където се причислява към симфоничен оркестър в Амстердам.

Въпреки че специалността му е добре платена, Ангелов имал потребност да оползотворява времето си с още свирене и по този начин един ден попаднал на публикация за музикант в профилирана организация към тамошното опазване на здравето. Предлагали добра заплата, плаващо работно време и други преимущества, които му се понравили, и той кандидатствал. Очакванията му да го одобрят били оправдани и по този начин към този момент 5 години Васил е част от екипа на компанията.

" Малко плашещо ми звучеше да свириш на човек, който е на смъртен одър. В Холандия обаче преселването в оня свят се приема някак по-философски и не чак толкоз прочувствено, както в България. Там лекарите нямат терзания да оповестят неприятната новина, че от тук нататък медицината е безсилна и пациентът няма да преживее. Затова и са построили сносно работеща обществена система, при която се прави всичко допустимо тежкоболните да се усещат добре до самия си край ", описа той.

В музикалното направление на компанията, в която работи, са заети четирима души - двама свирят на китара, Васил на тромпет и тромбон и един на цигулка. Поне един път седмично се постанова да свирят на пациентите, само че по думите на търновеца това време е задоволително, с цел да натрупа сериозен прочувствен товар. Обичайно клиентите са хора над 65 години, които са се борили с онкологични, сърдечносъдови и бъбречни болести.

" Най-често ми поръчват класическа музика - Бетовен, Моцарт и Шопен. Имаше една дама, която пожела сватбения марш, тъй като нямала щастието да се омъжи за обичания мъж, а доста й се желало да звучи особено за нея. Друг любопитен случай бе, когато един възрастен човек пожела " Одата на насладата ", тъй като бе благополучен, че напълно скоро ще настъпи краят на земния му път, а с това и ще приключат мъчителните животоподдържащи операции. Чрез тази мелодия той алегорично празнуваше, че към този момент няма да страда. Веднъж пък ми поръчаха The Show Must Go On на Queen ", добавя музикантът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР