49 бременни българки са били подложени на експлоатация с цел

...
49 бременни българки са били подложени на експлоатация с цел
Коментари Харесай

Стряскащо: 49 българки - жертви на трафик за бебета

49 бременни българки са били подложени на употреба за пласиране на бебетата им от началото на годината. Най-често децата е трябвало да бъдат продадени в Гърция, а цената остава незнайна. Това стана ясно на Националната работна среща за противопоставяне на трафика на хора и протекция на жертвите, която се организира сега в Пловдив.

Статистиката сочи, че през 2018 година има 339 потърпевши лица, за които се води следствие за трафик на хора. В прокуратурата са формирани 230 досъдебни производста. По-голямата част от жертвите са дами или девойки, а най-често срещаната форма на употреба е половата.

На срещата участваха секретарят на Националната комисия за битка с трафика на хора Камелия Димитрова, която още във встъпителното си изречение обърка Пловдив с Плевен, зам.-кмета Златин Велев, който е и ръководител на Местната комисия в Пловдив, ръководителите и секретарите на другите 10 локални комисии в България, представители на другите институции и организации, които работят по казуса на районно равнище.

" Целта е да създадем равносметка за миналата година, за новите трендове в бранша, а също по този начин да набележим и нови взаимни действия за идната година. Трафикът на хора не събитие единствено в България, а в цяла Европа от ден на ден се приказва за това съществено закононарушение ", заяви Димитрова в речта си.

Европейската комисия рапортува, че 65% от жертвите на трафик на хора са жители на остарелия континент. Според данните на Европейската кмисията 67 % от записаните жертви на трафик в Европейски Съюз са жертви на полова употреба (95 %, от които са дами или момичета), следвани от жертвите на трудова употреба (21 %) и други форми на употреба (12 %).

Най-често българките стават жертва на схемата с намирането на мъжа на живота им, щом става дума за полова употреба. Това най-често става в разнообразни уеб сайтове за запознанства или обществени мрежи. Извършителите целят да изкарат дамите отвън страната, като ги вкарват в подвеждане и огранизират цялото им пътешестване. Всички дейности, когато става въпрос за случай отвън страната, се координират от ГДБОП, с техните проверяващи органи, вършат се доста взаимни интервенции с други страни.

" През последните години от ден на ден ставаме очевидци на обстоятелството, че интернет всеобщо се употребява за набиране на жертви. Имаме акция, която започва преди дни - тя е с фокус интернет и предварителна защита. Опитваме се да достигнем до оптимален брой хора. За голяма наша наслада тази година и " Facebook " са ни сътрудници. Целта ни е да достигнем до всички интернет консуматори ", съобщи пресаташето на Националната комисия Добромир Петров.

За жертвите структурата разполага с 5 приюта и 3 спешни центъра, които се намират в София, Варна и Бургас. Тяхното тъкмо местонахождение е скрито.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР