48-ото Народното събрание приключи последното парламентарно заседание за 2022 г.

...
48-ото Народното събрание приключи последното парламентарно заседание за 2022 г.
Коментари Харесай

48-ото НС приключи годината със синя карта за наемане на работа и приети общо 22 закона

48-ото Народното събрание завърши последното парламентарно съвещание за 2022 година Депутатите излязоха във почивка, откакто предколедният им ексклузивен труд се увенча с приемането на снадки бюджет на второ четене. След бурни разногласия депутатите не разрешиха на служебния кабинет да продължи и през януари да изплаща компенсацията от 25 ст. за гориво на потребителите.

Последното гласоподаване в пленарна зала за отминаващата година за промени в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност, импортирани от Надежда Йорданова ( " Демократична България " ) и група народни представители. Предложението бе признато на първо четене със 122 гласа " за ", 34 -против, а 2-ма въздържали се.

Законопроектът цели улеснение на достъпа до пазара на труда в страната на висококвалифицирани експерти - жители на страни отвън Европейски Съюз, в изискванията на динамични миграционни процеси, демографски провокации и изменен пазар на труда.

С измененията се предлага по-привлекателна, гъвкава и ефикасна система за привличане и устройване на висококвалифицирани фрагменти от трети страни, освен с висше обучение, както и улеснена краткосрочна и дълготрайна подвижност, командироване и работа от разстояние на задгранични експерти с позволение за престояване и работа вид " Синя карта на Европейския съюз ", основаване на указател на приетите работодатели.

Парламентът не одобри поисканото от ПГ на " Възраждане " удължение на периода за оферти сред първо и второ четене на законопроекта.

Ние от " Възраждане " разбираме, че казусът с дефицита на работна ръка в доста сфери е значим, изключително във високотехнологичните, в осведомителните технологии, където секторът е извънредно динамичен, само че не считаме, че решенията се крият тъкмо в този законопроект, съобщи Ивайло Папов ( " Възраждане " ).

Бавно и последователно се дава опция посредством този закон и следващи промени и корекции да бъде отворена портата и да нахлуе вълната от работна ръка, която ще залее България, уточни сътрудника му Георги Георгиев.

Наслушахме се на смехории, че ще има наводняване от хора, че са лобистки планове, уточни Даниел Лорер ( " Продължаваме Промяната " ) и сподели да попитат българските работодатели какво им липсва, с цел да пораства техният бизнес. Едно нещо им липсва и това са хората, разяснява Лорер.

Аз персонално не предлагам в навечерието на Коледа да приемем този законопроект, най-малкото тъй като нямаме мнения от профилирани служби и не сме взели поради отрицателния опит, който имаме, съобщи Йордан Цонев (ДПС), който изрази опасения дали няма да бъде застрашена националната сигурност. Той сподели, че не подозира никой от вносителите в неприятни планове. По думите му ледът тук е доста тъничък, изключително когато става въпрос за експерти и така нататък Според Цонев, по този начин наречената " Синя карта на Европейски Съюз " би могла да се трансформира в " златна трудова брошура ", правейки асоциация със " златните паспорти ".  Законопроектът бе признат със 122 гласа " за ", 34 бяха срещу, а 2-ма се въздържаха.

Минути пред 19 часа председателстващият Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) разгласи, след последното гласоподаване по законопроекта, съвещанието, седмичната стратегия и сесията за завършила и пожела на всички светли празници. Миналата седмица депутатите взеха решение да съкратят ваканцията си по коледните и новогодишните празници от 24 декември 2022 година до 2 януари 2023 година в това число. Според парламентарния устав Народното събрание (НС) е във почивка от 22 декември до 10 януари в това число.

Парламентарна равносметка

В отиващата си година е време и за равносметка за свършеното от народните представители. От началото на мандата си 48-ото Народно заседание е приело 22 закона, 58 решения и декларация по отношение на присъединението на България към Шенгенското пространство, сочи информация, готова от дирекция " Пленарни съвещания, парламентарен надзор и финални текстове " на Народното събрание и парламентарния пресцентър.

Парламентът е провел 33 пленарни съвещания, шест от които са изключителни, от 19 октомври до 22 декември.

В 48-ото Народно заседание са постъпили общо 158 законопроекта, 103 от тях са импортирани от народни представители . По време на първата сесия в Народното събрание са импортирани 84 проекторешения, от които 71 от народни представители, както и два плана за обръщения и заявления.

В рамките на парламентарния надзор в 48-ото Народно заседание до 22 декември 2022 година са заложени 903 въпроса и са отправени 47 питания . Парламентарен надзор е провеждан в четири съвещания за петъчния парламентарен надзор и в четири изключителни пленарни съвещания. Блицконтрол е провеждан в две съвещания и са заложени 22 въпроса от народни представители от всички парламентарни групи.

От заложените въпроси с писмен отговор са 656, а 247 - с вербален. При питанията 18 са били с писмен отговор, а 29 - с вербален. Отговорено е на 672 въпроса и 32 питания, а 23 въпроса и три питания са оттеглени.

Най-много въпроси и питания през първата сесия от мандата на 48-ото Народно заседание са били импортирани от народни представители от парламентарната група (ПГ) " Демократична България " - 233 въпроса и 13 питания . От ПГ " Продължаваме Промяната " са отправили 228 въпроса и 12 питания, от ПГ на ГЕРБ-СДС - 171 въпроса и шест питания, от ПГ " Българска социалистическа партия за България " - 108 въпроса и шест питания, от ПГ " Възраждане " - 103 въпроса и осем питания, от ПГ " Български напредък " - 50 въпроса и от ПГ на Движение за права и свободи - 22 въпроса и две питания.

48-ото Народно заседание беше свикано на 19 октомври след извършените на 2 октомври предварителни парламентарни избори. В него има 183-ма мъже и 57 дами. Най-възрастният депутат е Вежди Рашидов. Рамадан Аталай, Йордан Цонев и Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи са рекордьори по участия в парламенти. За Рамадан Аталай 48-ият парламент е 11-ият подред, в който е определен за депутат. За първи път той става народен представител в 38-ото Народно заседание и от този момент без спиране е в Народното събрание. Йордан Цонев и Джевдет Чакъров имат зад тила си девет Народното събрание, а 48-ото Народно заседание ще е десетото, в което вземат участие.

Първото съвещание на 48-ото Народно заседание продължи три дни, до момента в който депутатите съумяха да за изберат за ръководител Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР