48 часа след като встъпи официално в длъжност, новият кмет

...
48 часа след като встъпи официално в длъжност, новият кмет
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив Здравко Димитров прекрати поръчката за проекта „Модър-Царевец“

48 часа откакто встъпи публично в служба, новият кмет на Пловдив Здравко Димитров спря публичната поръчка за плана „ Модър-Царевец “. Като аргументи за решението се показват неналичието на обезпечено бюджетно финансиране, както и идният избор на предпочитаните планове за града при приемането на бюджета.
Заповедта за прекъсването на публичната поръчка е оповестена на уеб страницата на общината, като оттова е видно, че е подписана през днешния ден в 9,59 часа. Така и третият опит да се откри реализатор на значимата за Пловдив транспортна връзка пропадна. При първото оповестяване нямаше нито един претендент, а при втория постъпи искане от варненска компания, чиято оферта обаче, не бе призната от общината. Крайният период за подаването на оферти бе 19-ти ноември. Заповедта на кмета за прекратяването може да бъде обжалвана в 10-дневен период пред Комисия за защита на конкуренцията.

През пролетта общината откри социална поръчка за осъществяване на обекта, като сумата за него бе 12 милиона лв.. От първичния вид, обаче, отпаднаха дейностите, които ще се финансират от ВиК при построяването на Южния обходен колектор. Те са в размер на към 2,5 милиона лв., като по този начин от община Пловдив пробваха да създадат офертата по-примамлива за бъдещия реализатор.

Идеята за построяването на връзката датира от преди повече от 20 години, като след дългогодишна подготвителна работа през 2019-та най-сетне се стигна до оповестяването на социална поръчка. Пробивът под железопътната линия Пловдив – София ще обезпечи директна връзка сред регионите " Южен " и " Западен ". В момента на това място е допустимо прекосяването само на пешеходци, като за задачата има построена пасарелка, която минава над линиите. Преди две години от НКЖИ свършиха голям размер подготвителна работа по плана, откакто сложиха основите на бъдещото оборудване. По време на модернизацията на жп линията Септември – Пловдив от компанията наляха бетон на 26 метра дълбочина. Благодарение на реконструкцията, влаковете в този сектор могат да се движат с голяма скорост, като при проби бяха реализирани рекордните за страната ни 226 километра в час.

Така в този момент от общината остава да прокопаят бъдещия подлез, през който ще минават транспортните средства. Изпълнението на обекта трябваше да стартира от кръстовището на булевардите ”Коматевско шосе ” и улица „ Модър “ и да приключи при кръстовището на ”Хаджи Димитър ” с улица „ Царевец “. Като част от досегашния план се предвиждаше и цялостен ремонт на тези две пътни артерии от западната страна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР