47-те мигранти, блокирани в морето повече от седмица, бяха посетени

...
47-те мигранти, блокирани в морето повече от седмица, бяха посетени
Коментари Харесай

Берлускони също поиска блокираните на кораб мигранти да слязат на сушата

47-те мигранти, блокирани в морето повече от седмица, бяха посетени през днешния ден от трима депутати от италианската съпротива и получиха непредвидена поддръжка от някогашния министър председател Силвио Берлускони, съобщи ДПА.

Корабът "Сий Уоч 3 ", който плава под холандски байрак, влезе в италиански води с петък, търсейки леговище от мощна стихия. Мигрантите на борда му бяха избавени край крайбрежията на Либия на 19 януари. Берлускони, покровител на консервативни възгледи, който по-рано заемаше твърда позиция по въпроса за миграцията, се причисли към организациите на Организация на обединените нации, групите за отбрана на човешките права и леви политици в апела на мигрантите да бъде позволено да стъпят на италианска земя. Според мен 47 мигранти към 600-те хиляди, които към този момент имаме в страната, няма да трансформират нищо, сподели той пред радио РАИ, осведоми Българска телеграфна агенция.

По-рано депутатът Рикардо Маджи от центристката партия "Повече Европа " заяви с туит, че дружно с двама свои сътрудници парламентаристи се е качил на "Сий Уоч 3 ", с цел да ревизира ситуацията на пасажерите и екипажа и прикани "всички те да бъдат свалени на брега неотложно ". По думите му мигрантите са изтощени и натъпкани в помещение с размер 25 квадратни метра, с достъп единствено до една тоалетна. Мигрантите несъмнено са по-добре на борда, в сравнение с са били преди година или преди месец в либийските затвори, само че лицата и телата им носят белези на принуждение и мъчения, на които са били подлагани с месеци и години, добави той.

Другите депутати, качили се на кораба, са Никола Фратояни от "Италианска левица " и Стефания Престиджиакомо от "Напред Италия " на Берлускони, заяви Фратояни в Туитър. Депутатите са употребявали гумена лодка, с цел да доближат съда на неправителствената организация "Сий Уоч ", противопоставяйки се на нарежданията да не го приближават.

Корабът е закотвен на няколко километра от Сиракуза, край източния бряг на Сицилия. Правителството отхвърля да му позволи да се приближи и прикани други страни от Европейски Съюз, в това число Холандия, Германия и Франция, да одобряват мигрантите.

Италианската брегова защита доставя чорапи, обувки, самун и пресни плодове за мигрантите, добавя АП. Прокурорът на Сиракуза Фабио Скавоне уточни пред организация Анса, че капитанът е изискал психическа помощ за хората на борда, само че измежду тях няма незабавни медицински случаи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР