47-годишният Дончо Д. от Шумен беше признат за виновен от

...
47-годишният Дончо Д. от Шумен беше признат за виновен от
Коментари Харесай

Шок! Шуменец скри 6 овце, за да вземе 20 бона субсидия, но ето какво му се случи

47-годишният Дончо Д. от Шумен беше приет за отговорен от състав на Шуменския областен съд за корист с европейски средства и беше наказан на 6 месеца затвор условно с три години изпитателен период.

Вината на Дончо е в това, че при попълване на документи за приемане на евросубсидия скрил от Брюксел 6 овце, заяви "Монитор " .
На 26 юли 2016 година фермерът в качеството си на физическо лице затаил сведения в нарушаване на задължението да ги даде, с цел да получи безплатно финансиране по програмата за развиване на селските региони на Европейския съюз.

Така посредством предоставените погрешни данни съумял да вземе 10 000 евро, от които над 16 000 лв. били от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони, а близо 3000 лв. от националния бюджет на България.

Дончо Д. в действителност имал и обработвал земеделска земя. Доходите от земеделската му активност обаче не били задоволителни да устоя фамилията си. Научил, че може да кандидатства за средства от еврофондовете, които да подкрепят активността на дребното му стопанство.

В документите за кандидатстването той „ пропуснал “ да уточни, че отглежда и шест овце, публично пронумеровани с ушни марки и документирани през 2015.

Ако бил ги вписал в документите за финансова помощ, икономическият размер на стопанството му щял да надвиши сумата от 7999 евро, което е горната граница на стопанствата, които можело да бъдат подкрепени по европейската стратегия и това щяло да го дисквалифицира от приемането на помощ.

След одобряването на кандидатурата му за безплатна помощ скритата загадка на Дончо Д. станала известна на Държавен фонд "Земеделие ", оттова подали сигнал в Окръжната прокуратура в Шумен, а непозволено получените средства към този момент били отчасти възобновени.

Дончо Д. е наказан да заплати по сметката на ОД на Министерство на вътрешните работи и 352 лв. разходи по досъдебното произвеждане.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР