47-годишният Дончо Д. е предаден на съд с обвинителен акт

...
47-годишният Дончо Д. е предаден на съд с обвинителен акт
Коментари Харесай

Съдят земеделец за източване на евросредства

47-годишният Дончо Д. е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен за осъществено закононарушение по член 248, алинея 5 по отношение на член 248а, алинея 2 от Наказателен кодекс – даване на погрешни сведения за приемане на парични средства от европейските фондове.

На 26 юли 2016 година подсъдимият в качеството си на физическо лице затаил сведения в нарушаване на задължението да ги даде, с цел да получи безплатно финансиране по програмата за развиване на селските региони на Европейския съюз. Така посредством предоставените погрешни сведения съумял да получи левовата равноценност на 10 000 евро, от които над 16 000 лв. са от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони и близо 3000 лв. от националния бюджет на България.

Държавна фирма "Земеделие ": Няма заплаха от загуба на евросредства поради къщите за посетители

Дончо Д. имал и обработвал земеделска земя. Доходите от земеделската му активност обаче не били задоволителни да устоя фамилията си. Научил, че може да кандидатства за средства от еврофондовете, които да подкрепят активността на дребното му стопанство. В документите за кандидатстването той „ пропуснал “ да уточни, че отглежда и шест животни. При посочването на този факт икономическият размер на стопанството му би надхвърлил сумата от 7999 евро, което е горната граница на стопанствата, които можело да бъдат подкрепени по европейската стратегия.

След одобряването на кандидатурата му за безплатна помощ затаените от Дончо Д. сведения станали известни на Държавен фонд „ Земеделие “, които подали сигнал в Окръжната прокуратура в Шумен. Неправомерно получените средства към този момент са отчасти възобновени.

Пълен лист на санкционираните от Държавна фирма "Земеделие " къщи за посетители

Предстои делото против подсъдимия 47-годишен земеделец да бъде планувано за разглеждане в Шуменския областен съд, оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР