47 души загинаха по ужасяващ начин - затрупани под разрушените

...
47 души загинаха по ужасяващ начин - затрупани под разрушените
Коментари Харесай

33 г. след земетресението в Стражица - снимките връщат спомена за 15 000 разрушени къщи

47 души починаха по отблъскващ метод - затрупани под разрушените си домове, а стотици бяха ранени при мощното земетресение в Албания преди дни. Страната дълго ще се оправя с вредите, а доста хора евентуално в никакъв случай няма да могат да възстановят къщите си. Трусове раздрусаха и целия район - Косово, Босна и Херцеговина, Гърция, и подсетиха за несравнимата мощ на това естествено злополучие, против което няма противопоставяне.

Серията трусове подсетиха и за една тъжна годишнина за България. Точно преди 33 години на тази дата мощен трус удря Стражица. В 16,17 часа на 7 декември 1986 година земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер раздрусва градчето. Ужасът е огромен, тъй като преди по-малко от година - през фавруари, по-слаб трус към този момент е уплашил локалните поданици, напукал е стени на къщи, съборил е комини.

В разнообразни изявления има спорна информация за жертвите на декемврийското злополучие - съгласно някои няма починали, съгласно други те са двама, а в някои източници се твърди за трима. Проф. Емил Ботев - шефът на бранш " Сеизмология " към Геофизичния институт на Българска академия на науките, обаче разрови официлните архиви и посочи за Dir.bg:

" При самото земетресение действително няма жертви, никой не е покрит под срутила се постройка, само че мисля, че на идващия ден две възрастни дами, едната от които леко ранена, почиват в резултат на инфаркт. Затова при нас се води, че има две жертви. А 60 души са потърпевшите. Магнитудът не е прекомерно висок, само че степента на влияние върху повърхността е 8 степен от общо 12, по тази причина има толкоз опустошения - 80%. Тогава няма срутени огромни здания, както в този момент в Албания, единствено къщи, някои от които са полуразрушени или с частични повреди, само че в последна сметка те стават доста по-големи поради свлачищната конюнктура и дъждовете по това време. Щетите са избрани на 600 млн. лв. ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР