465 ще бъдат избирателните секции в чужбина. ЦИК назначи съставите

...
465 ще бъдат избирателните секции в чужбина. ЦИК назначи съставите
Коментари Харесай

465 ще бъдат избирателните секции в чужбина

465 ще бъдат изборните секции в чужбина. ЦИК назначи съставите на секционните изборни комисии отвън страната, а от днес стартира и предаването на бюлетините за гласоподаване. Това съобщи по време на брифинг представителят на Централната изборна комисия Таня Цанева. 

" Бюлетините за чужбина пътуват, на доста места към този момент са пристигнали. Налагаше се по-рано да бъдат отпечатани заради COVID-мерките ", добави Цанева и посочи, че предаването на бюлетините ще продължи до 30 март.

ЦИК е приела решения за целесъобразния метод за прегъване на хартиената бюлетина. " В момента се организират образования на районните изборни комисии, след което те ще образоват сек;ионните изборни комисии. Обученията ще се организират онлайн. ЦИК е изготвила обучителни материали със съответните слайдове, както е изпратила и методическите инструкции. В 9394 секции ще има машинно гласоподаване ", посочи Цанева. 

Тя добави, че след постъпила тъжба ЦИК е открила нарушение в избирателен пропаганден материал, където са били употребявани религиозни знаци и изображения. 

Четири са записаните в ЦИК социологически организации, които са изявили предпочитание да правят проучване в изборния ден. Останалите социологическите организации ще имат опция да се записват в Централната изборна комисия до 27 март. 

Междувременно, стана ясно, че ЦИК ще апелира решението на съда да има видеозаснемане при броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите. Мотивите за това обаче, щели да ги изложат пред съда. 

За гласуването зад граница, Таня Цанева изясни, че ЦИК взаимно с дипломатическите ни представителства и след извършени на 17 март съвещания с политическите партии, е избран и поименният състав на секционните изборни комисии. По отношение на прелюдия вечерен час в някои страни, тя посочи, че ЦИК и Министерство на външните работи разискват този въпрос. " Мерките според от пандемията всеки ден са разнообразни. Има страни с вечерен час. Министерство на външните работи организира диалози с тях да може да бъде позволено на членовете на секционните изборни комисии да употребяват ексклузивен статут и да не се включват в този вечерен час. Непосредствено преди изборите ще създадем разбор дали има промени ", посочи Цанева. 

Има проблем с назначението на членове на мобилните секции и тези за COVID-отделенията, изясни представителят на Централната изборна комисия Димитър Димитров. Той разясни, че за секциите в COVID-отделенията няма доста искащи. " Хората от отделенията са претрупани и надали могат да поемат спомагателни задължения ", добави Димитров. 

По думите му, от през вчерашния ден тече срокът за подаване на заявки от карантинирани. По закон, с цел да бъде формирана такава секция, би трябвало да се подадат минимум 10 заявки в избрания регион. " След 31 март, в случай че някой подаде заявление, по изключение може да бъде включен. Към 31 март би трябвало да има затворени описи на тези, които са избрани да бъдат обслужени с мобилна изборна комисия. Евентуално могат да се прибавят към тях по-късно подадени заявки ", добави Димитров.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР