463 проверки за спазването на нормативните изисквания, обезпечаващи безопасността на

...
463 проверки за спазването на нормативните изисквания, обезпечаващи безопасността на
Коментари Харесай

1671,77 кг сладолед възбранени след проверка, възложена от ВАП за качеството му

463 инспекции за спазването на нормативните условия, обезпечаващи сигурността на сладоледа, са осъществени на територията на цялата страна след сезиране на Българската организация за сигурност на храните от Върховна административна прокуратура (ВАП).

Преписката е формирана от ВАП по информация в медиите, в която се цитират разкрити случаи на наличие на колиформи и ешерихия коли в продавания в страната сладолед. Със заповеди на изпълнителния шеф на БАБХ са проведени 463 извънпланови тематични инспекции в обектите, в които се предлага сладолед до крайния консуматор, както и в предприятията за произвеждане на сладолед.

При осъществените 422 извънпланови тематични инспекции в обекти за предложение на сладолед до крайния консуматор са установени несъответствия, за които са връчени 29 наставления и 2 акта за определяне на административни нарушавания (АУАН).

Предписанията са за открити несъответствия по отношение на липса на информация за храните на потребителите за съществуването на субстанции или артикули, причиняващи алергии и нетърпимост, според условията на Регламент (ЕО) № 1169/2011г.; липса на задоволително принадлежности за разсипване на сладоледа; липса на самостоятелно опаковани лъжички, при продажбата на сладолед до крайния консуматор. АУАН са за липса на записи по СУБХ и липса на регистрация на обект по Закона за храните. На един обект е издадена Заповед за прекъсване на цялата активност от ОДБХ Търговище, заради неприятно техническо и хигиенично положение на съоръжение и липса на записи по Технологичната документи.

Извършени са и 41 извънпланови тематични инспекции в обекти за произвеждане на сладолед на територията на разнообразни ОДБХ за определяне спазването на условията на софтуерната документи за произвеждане на сладолед, проследимост на входящ надзор на първични материали и материали и влаганите добавки, и да дават отговор на Регламент (ЕО) № 1333/2008 от 16 декември 2008 година по отношение на добавките в храните.

По време на инспекциите са взети 67 бр. проби от подготвен артикул от предприятия за произвеждане на сладолед. Пробите са изпитвани за сходство с условията на Регламент (ЕО) 2073/2005 по отношение на микробиологични критерии за храните по индикатори за сигурност (Salmonella) и за хигиена на софтуерния развой (Enterobacteriacea). До момента са получени резултати от лабораторни изпитвания на 27 бр. проби, в 10 от които е открито противоречие по индикатор Enterobacteriacea, обвързвано с критериите за хигиена, според Регламент (ЕО) 2073/2005.

За откритото противоречие са връчени 8 наставления за възстановяване на хигиената в пространствата и оборудването и са възбранени 1671,77 кг. сладолед от несъответстващите партиди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР