46% от европейците не спортуват спрямо 42% през 2014-а според

...
46% от европейците не спортуват спрямо 42% през 2014-а според
Коментари Харесай

Процентът на физически активни българи расте на фона на спад в целия ЕС

46% от европейците не спортуват по отношение на 42% през 2014-а съгласно изследване на Евробарометър

Позитивна смяна в България: единствено акцията NowWeMOVE за деен метод на живот е привлякла над 1 милион българи в последните 5 години

Броят на физически дейните българи се усилва по отношение на 2013 година на фона на спад в останалите страни в Европейския съюз. Общият % на европейските жители, които в никакъв случай не практикуват спорт или физическа интензивност се е повишил от 42% на 46% от 2013-а до в този момент. За сметка на това, България е измежду страните, в които той е намалял (-10%). Това сочат резултатите от тематично изследване по отношение на спорта и физическата интензивност на Евробарометър по поръчка на Европейската комисия. Mониторинговият отчет бе показан преди броени часове в София, по време на Европейски състезателен конгрес 2018.

Проучването демонстрира, че има спад във физическата интензивност на европейците: съвсем половината от интервюираните декларират, че в никакъв случай не практикуват спорт. България, Гърция и Португалия (68%) държат класацията, следвани от Румъния (63%) и Италия (62%). В скандинавските страни единствено дребна част от интервюираните в никакъв случай не практикуват спорт: Финландия (13%), Швеция (15%) и Дания (20%). Това са надлежно страните, в които интервюираните са физически дейни постоянно: 69% във Финландия, 67% в Швеция и 63% в Дания. Само в шест страни се регистрира понижаване на % на тези, които в никакъв случай не спортуват – Малта (-19 %), България (-10 %) и Кипър (-8 %).

На фона на този спад във физическата интензивност в Европейски Съюз, в България се следи положителна смяна, където единствено акцията NowWeMOVE на „ BG Бъди деен “ е привлякла над един милион българи към идеята за дейния метод на живот. Въпреки продължаващата отрицателна наклонност за всеобщо обездвижване, положителна смяна се следи и тя oсновно се дължи на акции на локално равнище, които предизвикват дейния метод на живот.



Българите най-ангажирани в Европа в акция за деен живот

Важна роля за смяната в настройките на българина и увеличението на броя на тези, които осъзнават какъв брой значима е битката със заседяването и неналичието на физическа интензивност, има акцията NowWeMOVE.

Представително национално социологическо изследване на ИФПИ на BG Бъди деен, може да послужи за същинско доказателство, че акцията NowWeMOVE има значима роля в битката със заседяването и неналичието на физическа интензивност.

Процентът на жителите, които са чували за начинания и акции на BG Бъди Активен е 32% т.е. всеки пети от тях. Тези, които са взели участие в тях -13%, или близо 1млн българи.

Данните демонстрират значимостта на всяко изпитание в поддръжка на физическата интензивност, което е положило съдружие BG Бъди деен, координатор на акцията за България.

От 2012 година насам BG Бъди деен работи интензивно, с цел да възпламени хората да се движат повече. За тези 5 години, посредством устойчиво построена мрежа от партньорски организации, сътрудници на придвижването от Неправителствени организации бранша и доброволци, зад тила си сдружението има близо 2000 събития в над 200 обитаеми места в България, и над 1 млн. взели участие.

За акцията NowWeMOVE

NowWeMOVE е най- огромната социална акция за физическа интензивност и спорт в Европа. Сдружение „ BG Бъди деен “ е народен координатор на акцията NowWeMOVE и Европейската седмица на физическата интензивност и спорта – MOVE Week. Кампанията се гради на 3 правилото: Да се увеличи информираността, по отношение на изгодите от физическата активност; Да се насърчи постоянното присъединяване в разнообразни типове спорт и друга физическа активност; Да се подобрят опциите за достъп до спорт и физическа интензивност.

На 25 април 2018 година следва да се случи Международен ден без Асансьори. Той ще бъде проведен за четвърта поредна година в България. Всяка последваща година участниците в самодейността се усилват, пораства броят и на нейните посланици: институции, медии, публични персони.

За Европейски състезателен конгрес 2018

Европейски състезателен конгрес 2018 се провежда всяка година от Европейската комисия и е главната платформа за разговор сред европейските институции и заинтригуваните страни в спорта.

Под мотото “Спорт в Европа, вложение за бъдещите поколения” тазгодишното издание обръща особено внимание на ролята на спорта в интернационалните връзки и обгръща горещи тематики като въздействието на Олимпийските игри върху околната среда; ролята на спорта в битката с климатичните промени; разпространение на европейските полезности посредством спорта; поощряване на равенството сред половете.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР