46 Народно събрание осъди с декларация полицейското насилие и прие

...
46 Народно събрание осъди с декларация полицейското насилие и прие
Коментари Харесай

Парламентът осъди полицейското насилие

46 Народно заседание осъди с декларация полицейското принуждение и одобри с цялостно болшинство решение, че основният прокурор Иван Гешев би трябвало да показа до 20 август отчет за дейностите или бездействията на прокуратурата при митингите от предишното лято.

" Има един метод Иван Гешев да не идва в Народното събрание, като си подаде оставката ", съобщи от трибуната съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Днес вътрешният министър Бойко Рашков, който бе извикан на чуване, с цел да даде пред депутатите детайлности за случая, откакто фрагментите от охранителните камери под колоните на Министерски съвет бяха обществено публикувани от особено основаната за случая парламентарна комисия, дефинира фрагментите от митингите на 10 юли 2020 година като „ филм на ужасите “.

„ Не е инцидентно, че протестиращите са били влачени зад колоните. Там са разчитали, че тази камера няма да работи или даже да работи, няма кой да даде тази информация. Голяма неточност. Тази камера е снимала какво се случва, записът се е съхранявал в НСО. Точно една седмица след случая е изтънчен от Столична дирекция на вътрешните работи и е получен. Всичко е било известно още тогава “, сподели от парламентарната естрада министър Рашков и добави: „ Този запис е бил в Министерство на вътрешните работи, тогавашният министър да каже крит ли е записът или не е крит “.

„ Няма данни нито един от полицаите-биячи да е притеглен към наказателна отговорност “, сподели още Рашков, който напомни, че прокуратурата се засилва по случая една година по-късно, когато фрагментите излязоха нескрито. Прокурорът, който през 2020 година се е занимавал със случая – Вероника Трифонова, към този момент е в Европейската прокуратура, уточни министърът.

Бойко Рашков разяснява и фрагментът, на който ясно се вижда по какъв начин служител на реда снима с телефона си едно от задържаните на митинга девойки, която е с раздрано горнище. „ Това е срам за Столична дирекция на вътрешните работи “, безапелационен бе той.



По време на чуването остри рецензии отнесоха двама някогашни силови министри - Младен Маринов и Христо Терзийски, които участваха в пленарната зала, защото народни представители от ГЕРБ-СДС.

„ Ние сега даваме отговори, а те стоят против мен и си мълчат “, укори ги Бойко Рашков. Двамата обаче по този начин и не направиха изявление от трибуната, в което да се защитят или да зададат въпрос.

След закриване на съвещанието пред медиите в Народно събрание някогашният министър на вътрешните работи и сегашен народен представител от ГЕРБ-СДС Младен Маринов съобщи, че тези записи не са укривани.



От „ Демократична България “ пък приканиха Маринов и Терзийски да подадат оставка като депутати, с цел да понесат въпреки всичко някаква форма на отговорност за дейностите си. От обединяването оповестиха и името на служителя на реда, проверяван за принуждение над протестиращи, който по-късно е бил преназначен в Бюрото по отбрана на очевидци, което обезпечава персоналната защита на основния прокурор Иван Гешев. Става дума за Андон Андонов, някогашен началник на бранш към профилираните полицейски елементи в Столична дирекция на вътрешните работи.

По време на дебатите стана ясно, че до този миг едвам четирима служители на реда са получи въпреки всичко някакво наказване за дейностите си – двама са получили неодобрение, един със възбрана за повишение за 1 година, а различен – за две години.

По време на дебатите всички парламентарни групи осъдиха дейностите на служителите на реда, виждащи се на фрагментите под колоните на Министерски съвет. На балкона в пленарната зала пък участваха трима от потърпевшите младежи – Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР