46-годишният Иван Велков осъди България в Страсбург да му плати

...
46-годишният Иван Велков осъди България в Страсбург да му плати
Коментари Харесай

Футболен хулиган осъди България в Страсбург

46-годишният Иван Велков осъди България в Страсбург да му заплати 2000 евро за морални вреди и 3000 евро за правосъдни разходи, тъй като нарушила във връзка с него член 4 от Протокол №7 към Европейската спогодба за правата на индивида, който не разрешава някой да бъде съден два пъти за едно и също нещо. Този юридически принцип е прочут на латински като ne bis in idem.

Като симпатизант на футболния " Локомотив Пловдив " той отишъл на 17 май 2008 година да гледа мач против ЦСКА София в Сандански. Там с други почитатели се държал хулигански, хвърлял камъни по симпатизанти на противниковия тим, обиждал служители на реда и прочие Повдигнато му било обвиняване и по бърза процедура бил наказан на 29 май от Санданския областен съд на 15 дни затвор и възбрана да посещава две години спортни надпревари. На 10 юли 2008 година локалната прокуратура му повдигнала ново, още по-строго обвиняване, и съдът в Сандански му дал ход, с цел да го осъди на 20 януари 2009  година на две години затвор. Оттам почнала неговата битка с българската правосъдна система, като минал през Благоевградския областен съд и Върховния касационен съд. Всички удостоверили, че е съден вярно.

На друго мнение се оказа Европейският съд за правата на индивида, който потвърди, че Велков е съден два пъти за едно и също нещо, което е неприемливо.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР