46, 7 млн. лв. дългосрочен кредит ще тегли община Варна,

...
46, 7 млн. лв. дългосрочен кредит ще тегли община Варна,
Коментари Харесай

Варна тегли 46,7 млн. лв. кредит за подобряване на градската среда

46, 7 млн. лева дълготраен заем ще тегли община Варна, с цел да осъществя няколко плана за възстановяване на градската среда и модернизиране на спортната, културната и обществената инфраструктура.

След публично разискване желанието на администрацията бе утвърдено от комисията по финанси и бюджет към локалния парламент, който ще гласоподава дефинитивно плана в сряда. Сред основните обекти, за които са нужни външни средства, е бъдещото рибарско пристанище „Карантината“ в кв. Аспарухово.

За построяването му общината към този момент получи безплатно 8 млн. лева по Програмата за морско дело и риболовство на Европейски Съюз, само че би трябвало да си обезпечи и 5,7 млн. лева за дофинансиране. Милиони ще коства и градежът на три нови спортни комплекса в кварталите Виница, Владиславово и на ул. „Студентска“.

Те би трябвало да са подготвени следващата година, когато Варна ще е европейски град на спорта. Пари от бъдещия заем са планувани още за поправки в дребни улички в целия град, за възобновяване на зоокъта и на филиала на Драматичния спектакъл „Стоян Бъчваров“, както и на читалище „П.Р. Славейков“.

„Община Варна няма проблем да поема краткосрочни и дълготрайни задължения, защото няма просрочени отговорности, ще приключи годината с позитивен финансов резултат, а и през последните 5 година бюджетът й бележи съвсем двойно нарастване със сериозен растеж на събраните лични приходи“, разяснява Стефка Господинова, началник на дирекция „Бюджет и финанси“ в администрацията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР