4506 са инцидентите, свързани с проява агресия и тормоз през

...
4506 са инцидентите, свързани с проява агресия и тормоз през
Коментари Харесай

Над 4 хил. случая на агресия и тормоз през изминалата учебна година

4506 са случаите, свързани с демонстрация експанзия и тормоз през миналата образователна година. Това заяви Таня Михайлова, зам.-министър на образованието на кръгла маса „ Агресията в българското общество – нужда от противодействие”.
402 са случаите на принуждение върху деца, а 39 са случаите на принуждение върху учители. Вече имаме напълно нов механизъм, който ще бъде подложен на публично разискване, който цели предварителната защита на насилието. Ангажиментът ни в учебно заведение е да изградим една добра поведенческа просвета “, акцентира още Таня Михайлова.
От своя страна Росен Йорданов, престъпен психолог и някогашен зам.-директор на Института по логика на психиката на Министерство на вътрешните работи бе безапелационен, че основният проблем за експанзията не е на децата, а на възрастните. „ Едва ли днешните деца са по-агресивни от децата преди 20 или 30 години. Защо има противоположното усещане, обаче? Това, което се е трансформирало е, че формите на нападателно държание са станали по-различни и по-цинични. Това основава и усещането за увеличение на експанзията “, изясни психологът. Злепоставянето, основаването на подправени проблеми в обществените мрежи, съгласно него, са някои от актуалните способи за експанзия.
„ Забравяме за възпитателната функционалност за учебно заведение. Забравяме, че учебното заведение е среда, където не по-малка е функционалността за образование. В учебно заведение липсва време и за придобиване на обществени умения. Кого оставяме да се бори с издевателството в училище-учителят, който не му остава време, учебният психолог и тук таме някои учебни комитети. Оставяме всичко в ръцете на родителите, които самите не знаят по какъв начин да се оправят с експанзията и тук таме на някой класен началник “, акцентира Йорданов.
Той е на мнение, че имаме доста институции, само че по-малко отговорност и по-малко съдействие, съобщи БГНЕС.
Зам.-министърът на Министерство на вътрешните работи Стефан Балабанов, пък разяснява, че експанзия постоянно в е имало и ще има. Тя не е повече отпреди 20 или 30 години, само че има по-модерни или цинични прояви, счита той.
Балабанов заяви още, че над 200 са нападенията над служители на реда от началото на 2017 година, което не е било толкоз засилено по отношение на предходни години. Това се дължи на осъзнатото възприятие на служителя на реда, че той би трябвало да бъде в помощ на обществото, а не да малтретира, изяснява си Балабанов.
Депутатът от Българска социалистическа партия и член на Комисията по опазване на здравето Георги Михайлов посочи, че експанзията е доста мъчителна тематика за жителите и политиците, по тази причина и най-големите партии в Народно събрание се обединили към концепцията за публичен спор за реализиране резултат за едно събитие, което стартира съществено да тормози публичния и персоналния живот на всеки един от нас.
„ Агресията е на всички места към нас и, когато се обърнем да я потърсим към себе си-тя е в фамилията, учебно заведение. Агресивното ни държание наранява душите ни и цялата конструкция на публичния живот “, съобщи Михайлов.
Като съществени аргументи за пораждане на експанзията той открои – неналичието на обучение, общественото неравноправие, миграционният показател, културно-етническите особености и отчуждението сред хората.
От друга страна той цитира и статистика, съгласно която, София се намира на 4-то място в топ 10 на най-опасните градове за живеене в Европа, като преди всичко се подрежда Киев, Украйна.
Според престъпния показател на Европа, пък България е в доста по-голяма степен наранена, в сравнение с другите страни от Източна Европа. Увеличават се обстоятелствата за полово принуждение. България е в топ 10 в света по тормоз в учебно заведение. Всяка 4-та жена в България е била жертва на домашно принуждение, а всеки втори доктор е бил обект на експанзия, изясни още Георги Михайлов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР