45% от отпуснатите от фирмите за бързи пари кредити са

...
45% от отпуснатите от фирмите за бързи пари кредити са
Коментари Харесай

45% от бързите кредити са за големи суми

45% от отпуснатите от компаниите за бързи пари заеми са за период от над 5 години, което значи, че най-вероятно става дума за относително по-големи суми.

Това излиза наяве от статистиката на Българска народна банка за пазара на небанковото кредитиране.

Кредитите, отпуснати от компании за бързи пари, са на стойност 2.5 милиарда лева към края на март 2019 година, сочат данните на централната банка. Това е спад с 11.4% или 326 млн. лева Частично свиването на пазара се дължи на продадените портфейли от заеми, възлизащи на към 100 млн. лева на годишна база.

Заемите за период от над 5 години са на стойност 1.1 милиарда лева, което прави 45% от цялата отпусната от небанковите кредитни институции сума. Статистиката на Българска народна банка не дава информация за размера на отпуснатите заеми, само че индиректно може да се съди, че заем, който се изплаща над 5 години, е на стойност от най-малко няколко хиляди лв..

През 2014 година Народното събрание вкара таван на лихвите по заемите в размер на към 50% за година за да се ограничи сериозното оскъпяване на заемите от компаниите за бързи пари, което в предишното доближаваше до хиляди проценти на година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР