45 мутри зад решетките при акция на прокуратурата и МВРКанал

...
45 мутри зад решетките при акция на прокуратурата и МВРКанал
Коментари Харесай

Автобандити разфасоват крадени коли като пирани

45 мутри зад решетките при акция на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи
Канал за джипове и лимузини води към Русия и други страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики

Перничани крадат из София

Автомобилите се крадат нощем и се карат на място, където чака бригада от 30-ина души, които се нахвърлят като пирани върху колата. За 2-3 часа я разфасоват и частите отпътуват по автокъщи, морги и магазини за елементи втора ръка. Това не са обособени автокражби, а проведена незаконна активност, която желаеме да разкрием, съобщи през днешния ден заместник-главният прокурор и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

Както заяви “Труд news ”, в цялата страна през днешния ден стартира акция на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи против автоджамбази с висящи каузи. До 11 ч бяха арестувани 45 мутри в София, Варна, Перник, Кюстендил и Дупница. Претърсени бяха десетки адреси, 6 автокъщи и 15 автоморги. Операцията продължава до другата седмица, когато проверяващите ще оповестят на какъв брой души и какви обвинявания ще бъдат повдигнати.

“35 лица са разпознати като водачи на разнообразни проведени групи за автокражби, някои от окиот са тясно профилирани. Около 80% от откраднатите коли се разфасоват на части. Останалите 20% от най-скъпите марки се изнасят с подправени документи най-вече към Русия и страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Това е канал, който работи сега и считаме да го пресечем ", съобщи Сарафов.

Смята се, че най-големите банди от “пирани ” работят в Перник, по тази причина и ударът на криминалистите там е ориентиран към всевъзможни типове халета, гаражи, автоморги. Апашите от миньорския град крадат из София и са най-брутални - при тях всевъзможни коли отиват под ножа. На по-горно равнище са майсторите на лимузини “Мерцедес ”, като и на джипове БМВ и “Рейндж Ровър ”.

Всички от арестуваните през днешния ден джамбази имат прякори. Сред задържаните са Лъвицата, прочут с голям брой регистрации, две правосъдни каузи, само че до момента неосъждан, Шумахера, разрешил си преди години да открадне “Ауди ” S8, за което и до момента горещо съжалява, както и доста други, чието място е по пандизите.
Плячкосват за секунди по метода „ Куфар “
Сийка Милева: Водим 120 каузи повече през 2022 година



Автоджамбазите стават все по-иновативни, най-новият способ, който употребяват се назовава “Куфар ” и посредством него копират сигнала от отключващите устройства на колите. Това сподели през днешния ден Сийка Милева, представител на основния прокурор Иван Гешев.

Прокурор Милева изясни, че машинката на апашите се побира в куфар и улавя от разстояние над 5 метра сигнала при безключов достъп (Keyless). Ако преди крадците са дебнели наоколо 1-2 метро от набелязаната кола и са чакали водачът да я отключи, за

да прихванат сигнала

в този момент те могат да го копират даже през няколко стени и площадката пред жилището на жертвата. Така на автокрадеца трябват секунди, с цел да отключи вратите, да възпламени мотора и да отпраши. Такива “куфари ” се внасят от Германия (технологията Keyless е немски патент) и костват 60 000 лева

Крадат се освен първокласни коли, а и по-евтини, в това число и баничарки, акцентира прокурор Милева. И тя, и шефът на следствието Борислав Сарафов преди години също са били жертви на автоджамбазите.

През 2022 година прокуратурата е работила по 1222 новообразувани каузи за обири на коли, със 120 повече от 2021 година Осъдени са 154 крадци на коли, единствено един е оневинен. 59 от присъдите са били ефикасни.

33-ма с белезници край морето
При интервенцията във Варна: Иззеха заготовки за ключове и дрога
Проверени са морги за коли и автокъщи



За броени часове униформени задържаха 33 души от Варна и района, за които има оперативни данни, че вземат участие в автокражби. Снимка: БНР

Даниела Фархи,
ТРУД NEWS, Варна

Заготовки и пластини за направа на автомобилни ключове, GPS устройства, даже къртачи откриха и иззеха варненски служители на реда за броени часове в границите на почналата през днешния ден национална интервенция “Автоджамбази ”.

По време на акцията били иззети и механически устройства с букси, патрони за порти на леки коли, железна каса, компютри и мобилни телефони, както и опиати.

Проверките започнаха рано сутринта, като служители на реда обкръжиха няколко обекта, преди да влязат в тях. До обед бяха претърсени доста адреси в цяла Варна и региона, 6 автокъщи, 10 автоморги и сервизи. За съпричастност към обири на коли бяха арестувани 33 души. Те са от дейния престъпен контингент, заяви шефът на ОДМВР-Варна старши комисар Атанас Михов. Той добави, че са формирани досъдебни производства, а реализираната взаимно с прокуратурата акция ще продължи, до момента в който не бъдат реализирани задачите ѝ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР