442 млн. души страдат от диабет в световен мащаб, в

...
442 млн. души страдат от диабет в световен мащаб, в
Коментари Харесай

Тръгна първият български информационен сайт за диабета

442 млн. души страдат от диабет в международен мащаб, в Европа те са 58 млн., а в България – близо половин милион души. Тази статистика беше обявена от Анна-Мария Борисова, ръководител на Българското сдружение по ендокринология, при представянето на първия български информативен уебсайт за болестта – диабет.бг.

Сайтът ще отговори на всички въпроси на хората за заболяването, като задачата му е да го направи на един понятен немедицински език. Сайтът ще помогне на обществото и на болните с диабет да получат цялостна информация, която липсва, споделя Майя Викторова, ръководител на Българска асоциация „ Диабет “.

„ Да изнасяме данни за това какъв брой бързо и с какви съществени темпове се усилва заболеваемостта, за опциите за предварителна защита, за лекуване, за надзор “, уточни тя.

В международен мащаб диабетът е към този момент зараза поради метода ни на живот, България не прави изключение. И защото у нас огромна част от пациентите се диагностицират късно, когато се появяват кардиологични или съдови заболявания, диабет.бг ще е потребен за хората като тип предварителна защита.

„ Сайтът ще отговори на доста въпроси за признаците на заболяването, за диагностицирането, за лекуването, за предварителната защита. Важно е информацията, която търсим за заболяванията в интернет, да бъде вярна. Уверена съм, че хората с диабет и техните фамилии ще намерят доста отговори на доста въпроси “, сподели още Викторова.

Сайтът ще даде и насоки за хората с диагностициран диабет дали при тях не се получават съпътстващи болести и по този начин ще се предотвратят късните затруднения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР