442 библиотеки ще обновят фондовете си с финансиране по програмата

...
442 библиотеки ще обновят фондовете си с финансиране по програмата
Коментари Харесай

С 1 милион лева библиотеки обновяват фондовете си

442 библиотеки ще обновят фондовете си с финансиране по програмата „ Българските библиотеки –съвременни центрове за четене и осведоменост ”. Тя е на стойност 1 млн. лева, заяви варненският народен представител от ГЕРБ и член на УС на Българската библиотечно-информационна асоциация доктор Емилия Милкова.

Средствата ще бъдат разпределени сред 26 библиотеки с районен темперамент, 7 общински и 408 читалищни библиотеки. Те са спечелили с планове в конкурсната процедура, в която са взели участие общо 1307 плана и са оценени от външни специалисти, посочени от Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „ Българска книга ”, сподели депутатката.
Като се базира на данните на Министерството на културата, тя добави, че цената на импортираните оферти е трикратно по-голяма от общия размер на обезпеченото финансиране.

„ На уеб страницата на министерството към този момент е оповестен описът с отпадналите участници и претекстовете на комисията. За всички е ясно, че опциите на програмата не са неограничени, само че тя е един значим знак за държавна поддръжка към библиотечната общественост и четящите хора, а също и към
българските създатели. Защото приоритет на програмата са плановете за книги и осведомителни източници от най-вече български създатели, а също и от оптимално необятен кръг издателства. Сред критериите за оценка даже бе записано, че включените заглавия от едно издателство не могат да
надвишават 10% от общия брой ”, посочи още националният представител.

Тя изрече признателност към министерството на културата и персонално към министър Боил Банов за сполучливата реализация на програмата, която беше измежду предизборните задължения на Политическа партия ГЕРБ.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР