44-те национални награди Икар ще бъдат връчени на тържествена церемония

...
44-те национални награди Икар ще бъдат връчени на тържествена церемония
Коментари Харесай

Връчват 44-те награди Икар в Международния ден на театъра

44-те национални награди " Икар " ще бъдат връчени на тържествена гала през днешния ден, в Международния ден на театъра. В годината на първото българско европредседателство наградите за най-високи достижения за театрално изкуство на Съюза на артистите в България ще бъдат присъдени под мотото на Европейския съюз " Единни в многообразието ".

Традицията по отбелязването на  празника стартира от 1961 година по самодейност на Международния сценичен институт. Първото Международно обръщение за Световния ден на театъра е написано от великия Жан Кокто. 

Театралното изкуство поражда в Древна Елада. 
Знаменитите драматурзи Есхил, Софокъл, Еврипид са наричани татковци на гръцката покруса, а Аристофан - татко на комедията. В Древна  Гърция се провеждали годишни надпревари сред драматурзите.

Театърът на 20. век се характеризира с голямо многообразие на форми и стилове. Важни имена, които оформят лицето на актуалния спектакъл, са Константин Станиславски, Луиджи Пирандело, Бертолт Брехт, Харолд Пинтър, Юджийн О`Нийл, Самюъл Бекет, Дарио Фо.

Първата театрална режисура е показана в Шумен през 1856 година Това е комедията „ Михал Мишкоед “ на Сава Доброплодни.

През същата година на 12 декември читалището в Лом провежда театрално зрелище на преводната мелодрама „ Многострадална Геновева “, най-играната пиеса през Възраждането. 

Добри Войников е считан за учредител на българския спектакъл и пръв български режисьор. Комедията му „ Криворазбраната цивилизация “ се смята за най-хубавата комедия до края на XIX век.  

През 1883 година е основана Пловдивската любителска натрупа, която последователно се оформя в спектакъл „ Основа “ (1888 г.).

През 1904 година трагичната натрупа „ Сълза и смях " става Български национален спектакъл, с което се поставя началото на професионалния спектакъл в България. 

Една от най-красивите достоверни театрални постройки в света е Античният спектакъл в Пловдив - пример от висока класа освен за античната архитектура и изкуство, а и за голямото обществено значение на изкуството на Мелпомена.

ТЕКСТ ПОД СНИМКА:

Постановката „ Вълци “ на Драматичен театър-Пловдив победи на премиите „ Аскеер “ за 2017 година Спектакълът по книгата  „ Трънски разкази “ на Петър Делчев завоюва три статуетки -  за постановка на Диана Добрева, за най-хубава актриса в поддържаща роля на Ивана Папазова и в категория „ Театрална музика “ на Петя Диманова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР