44-ото Народно събрание ратифицира единодушно със закон Договора за приятелство,

...
44-ото Народно събрание ратифицира единодушно със закон Договора за приятелство,
Коментари Харесай

НС ратифицира договора за приятелство с Македония

44-ото Народно заседание ратифицира единомислещо със закон Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония, съобщи БГНЕС. Мариян Гьорчев, дипломат на Република Македония, участва в залата.

На първо гласоподаване законът бе признат единомислещо от 182 народни представители, а на второ бе подсилен от всички дали своят вот 186 депутати.
Депутатът от Оперативна програма Красимир Богданов запита кой има изгода от неналичието на другарски връзки сред България и Македония - сигурно не и хората от двете страни на границата. „ Днес вършим опит да успокоим душите на тези стотици хиляди българи, които починаха в името на един свят блян, наследен ни от Левски, Ботев, Даме Груев. Някак несвоевременно звучат въпросите обикновено ли е сред две приятелски страни да няма инфраструктура, стопански и културни връзки. Хора с идентични фамилни имена и история да не се познават “, уточни Богданов. „ Да не одобряваме този контракт за край, а като начало за това, че Македония и България могат да покажат, че Балканите бъдат място на мир, разцвет и единение “, сподели още Красимир Богданов.

Подписването на контракта за добросъседство с Македония е исторически пробив в историята на двете страни, уверена е депутатът от Движение за права и свободи Ирмен Мехмедова. „ България е ръководител на Съвета на Европейски Съюз и един от главните цели е тематиката Западните Балкани. Те могат да бъдат консолидирани на правилото на заедността и толерантността “, уточни Мехмедова. Тя посочи, че Движение за права и свободи приветства напъните на държавното управление за присъединение на Република Македония към Европейски Съюз.

Ние ще подкрепим ратификацията на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония, разгласи Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия. „ Смятам, че правилният прочит е първият, което не значи, че не би трябвало да бъдем деликатни по въпроса по какъв начин този контракт ще бъде осъществен на процедура “, сподели още Вигенин.

Според Пламен Манушев от ГЕРБ Договорът за добросъседство с Македония ще даде опция на всички, които се усещат българи в Македония да го кажат свободно, да не се опасяват, че са българи. „ Днес е исторически ден за България. Само преди 26 години в този парламент страната ни е признала Македония като самостоятелна страна “, съобщи той.

„ Нашите нации, които в предишното са били един, ще продължат да бъдат такива и договорът дава опция за това. Договорът не е изменничество, а исторически пробив в връзките сред два приятелски народа “, уточни Пламен Манушев.

„ Трябва да сме доста деликатни, тъй като съм убеден, че сега Република Македония следи деликатно какво приказваме от тази естрада и с каква настройка пристъпваме към ратификация на този контракт. Много зависи по какъв начин се чете този контракт и дали в него се виждат благоприятни условия за връзките сред България и Македония или бездна.
тагове Македония контракт добросъседство другарство утвърден България
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР