44-ото Народно събрание прие декларация в защита на целостта на

...
44-ото Народно събрание прие декларация в защита на целостта на
Коментари Харесай

Парламентът прие декларация за българската общност в Украйна

44-ото Народно заседание одобри декларация в отбрана на целостта на българската общественост в Украйна, съобщи Агенция „ Фокус “. " За " декларацията гласоподаваха 109 народни представители, " срещу " - 0 и " въздържали се " - 19, с което тя бе призната.

Декларацията е по отношение на административната промяна, обвързвана със основаването на нови административни териториални единици и по-конкретно с целостта на българската общественост в Болградския регион.

Българският парламент заявява своето изрично противоречие с подготвяните административни промени и приканва държавното управление на Република България да предприеме всички вероятни дейности пред държавното управление на Украйна, които да подсигуряват запазването на целостта на българската общественост в Болградския регион.

Народното събрание приканва кабинетът да предложи организирането на незабавна междуправителствена среща за разискване и набелязване на съответни ограничения и дейности за отбрана на правата и целосттта на българското малцинство в Украйна.

Народното събрание упорства, че решението на проблемите на българската общественост в Украйна е предпочитан въпрос, който следва да бъде решен в духа на отличните връзки сред двете страни и при съблюдаване на европейските полезности.

Българското етническо наличие в Бесарабия датира от Средновековието. По-значително то става в края на 18 и началото на 19 век.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР