44% от младите счетоводители в световен мащаб очакват да сменят

...
44% от младите счетоводители в световен мащаб очакват да сменят
Коментари Харесай

44% от счетоводителите очакват промяна в кариерата си в идните 12 месеца

44% от младите счетоводители в международен мащаб чакат да сменят позицията или работодателя си през идващите 12 месеца, демонстрира Global Talent Trends Survey 2023 - световно изследване на Асоциацията на сертифицираните счетоводители (АССА).     Проучването е извършено измежду над 8000 професионални счетоводители от 148 страни, в това число и България. То търси отговори на въпроси, свързани с работата им в бъдеще, стремежите им за професионално развиване и с провокациите в специалността.    Един от главните заключения от него е, че международният дефицит на експерти е проблем за работодателите, опитващи се да задържат по-амбициозните си чиновници, които търсят повече от това, което им се предлага, и гледат към други позиции.    В Централна и Източна Европа най-голяма угриженост провокират отражението на инфлацията върху заплатите и стресът в работата.    Почти половината от интервюираните (44%) чакат покачване, промяна на длъжността или даже промяна на компанията в границите на 12 месеца, а процентът на тези, които имат такива проекти за идващите 2 години, е по-висок - 69%.   Две трети от тези, които желаят да се реалокират през идната година, чакат преместването им да бъде отвън актуалната им компания.   Проучването беше разисквано в границите на кръгла маса, която АССА провежда в София в средата на февруари, с присъединяване на представители на консултантския бизнес, BPO промишлеността и висши образователни заведения.   Други резултати от изследването на АССА, разисквани по време на кръглата маса, демонстрират че:   - Хибридната работа към момента е настояща за специалността като 57% от респондентите показват, че работят още веднъж в офиса на цялостен работен ден.   - Справянето със напрежението в работата би трябвало да бъде приоритет, като 71% желаят повече помощ от своите организации за опазване на психологичното си здраве.  
- Трудовата подвижност води до вероятен недостиг на чиновници за работодателите. Увеличеният брой благоприятни условия за работа затруднява работодателите в България и ЦИЕ да притеглят и задържат гении. Дните на отворените порти нормално се употребяват от бизнеса, с цел да запознае младежите с компанията за да ги привлекат като чиновници.
- Смята се, че технологията дава опция на счетоводителите да прибавят стойност, само че 42% споделят, че се усещат претрупани от бързите промени в специалността.   По време на събитието беше посочено, че изборът на кариера в счетоводството продължава да бъде рационална опция за тези, които търсят дълготрайни вероятности за развиване и благоприятни условия за непрестанно придобиване на нови познания и умения.    Възможността за придобиване на професионална подготовка като път за междусекторна и интернационална подвижност в допълнение поддържа мнението, че изборът на счетоводството води до кариера с благоприятни условия за избор и еластичност.    Според Тома Дончев, учител в УНСС и участник на кръглата маса, в България счетоводството и науките за финанси притеглят от ден на ден студенти през последните години. Причината за това е, че са сериозни към средата в страната и желаят да я трансформират посредством счетоводната специалност, което е нещо позитивно, счита той.   Участниците в кръглата маса подчертаха значимостта на гарантирането на резистентност и на връзката с технологиите, което отбелязва и изследването. Заключението беше, че запознаването на младежите с опциите, които специалността носи, усилва вероятността те да се насочат към кариера в региона на счетоводството.     „ Привличането на идващото потомство български гении към счетоводната и одиторската специалност е жизненоважно за стопанската система на страната “, сподели Андреа Станчиу, началник на ACCA в Южна Европа. „ Годишното изследване за трендовете в търсенето на гении на ACCA подсигурява, че гласът на тези, които учат и упражняват специалността в България, се чува на международно равнище и че специалността оказва помощ за основаването на работна среда, в която утрешният гений желае да бъде. Това изследване ни даде фантастична опция да обсъдим тези доста значими открития с българските сътрудници, които са в челните редици на привличането на младежите към  счетоводните и одиторските специалности. “     Резултатите от изследването разяснява и ръководителят на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) Бойко Костов: „ Сред стратегическите цели на ИДЕС са точно непрекъснатото повишение на качеството на одиторските услуги посредством поддържане на високо професионално равнище на записаните инспектори и съответни системи за надзор на качеството на одиторските услуги, както и поддръжката на образованието по счетоводство и одит в България за повишение на качеството на образованието и обогатяване на неговата практическа устременост. Партньорството сред ИДЕС и АССА оказва помощ дружно да вървим в посока справяне с провокациите в специалността. “   Участниците в кръглата маса споделиха, че младежите чакат повече образования и благоприятни условия за кариера от своите работодатели. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР