44-годишен сириец и неговото семейство са сред хиляди бежанци, които

...
44-годишен сириец и неговото семейство са сред хиляди бежанци, които
Коментари Харесай

Нови мерки в Гърция заплашват хиляди мигранти - ще има ли нов социален проблем?

44-годишен сириец и неговото семейство са измежду хиляди бежанци, които ще изгубят краткотрайните си домове, предоставени им по схемата за жилищно настаняване в Гърция, заяви Агенция Франс Прес.
В понеделник първите, които би трябвало да бъдат преместени, започнаха да отпътуват, като десетки напуснаха жилища, хотели и лагери в континенталната част на страната, оповестиха управляващите. Като цяло, гръцките управляващи възнамеряват да реалокират 11 200 души, с цел да създадат място за други търсещи леговище, които понастоящем живеят в мрачни лагери на островите, прецизира БГНЕС.
Министърът на миграцията Нотис Митарачи съобщи, че процесът на пренасяне от жилищата е трябвало да стартира през април, само че се е забавил поради пандемията от COVID-19.
Семейството на Рахмун е получило период до края на юни, с цел да освободи своя дребен апартамент, финансиран от Европейски Съюз, в пристанището на Пирея. Но той има малко убеденост, че до тогава те ще намерят различно настаняване. " Рискуваме да се озовем на улицата ", сподели някогашният таксиметров водач и татко на две деца пред Агенция Франс Прес.
Гръцките управляващи настояват, че жилищата би трябвало да бъдат обезпечени за други уязвими лица, търсещи леговище на островите, доста от които " спят под дървета ". Това съобщи Манос Логотетис, секретар на министерството за миграцията по-рано тази седмица.
Около 100 души стачкуваха в Атина против изгонванията в понеделник, скандирайки: " Не на изгонванията ".
Говорителят на държавното управление Стелиос Пецас съобщи, че администрацията прави всичко належащо, " с цел да обезпечи равномерен преход на тези, които напущат квартирата си ".
Според миграционното министерство, системата за настаняване при незабавни случаи, ръководена от Върховния комисариат за бежанците към Организация на обединените нации, е предопределена за търсещи леговище. След като получат статут на бежанци, те имат право да аплайват за гръцки данъчни и обществени осигуровки и затова би трябвало да намерят работа, показват от министерството.
Групите за поддръжка на бежанците означават, че въпреки това да е механически правилно, в реалност претендентите са изправени пред непреодолими компликации, в това число ксенофобия.
Страната се възвръща от дългогодишна дългова рецесия и работните места към този момент са нищожни още преди пандемията от ковид, която се чака да докара до спомагателни уволнения. Бежанците с несигурни приходи също се сблъскват с отвращение от гръцките хазяи, когато желаят да наемат квартира независимо.
" Върховният комисариат е съществено угрижен за хилядите приети бежанци, които се чака да изоставен приемната система на Гърция от края на май ", съобщи пред Агенция Франс Прес представителят на Върховния комисариат за бежанците към Организация на обединените нации в Гърция Борис Чеширков.
" Признатите бежанци се чака да не получават нашата помощ, само че те нямат ефикасен достъп до обществени помощи и поддръжка ", съобщи той и добави, че езиковата преграда е спомагателна спънка.
Международната организация за миграция организира обособена стратегия за интеграция, HELIOS, която предлага езикови курсове, помощ при търсене на работа и поддръжка за настаняване. Но в най-хубавия случай схемата може да помогне единствено на 3500 души едновременно.
Тъй като в този момент се чака да се грижи за себе си, Рахмун споделя, че месечното му обезщетение от 400 евро (440 долара) също ще бъде понижено. Семейството от Идлиб няколко пъти сменя дома си, с цел да се защищити от бомбардировките по време на гражданската война в Сирия, преди в последна сметка да избяга от страната. Сега, откакто " се борят за оцеляване " за следващ път през последното десетилетие, те би трябвало " да стартират още веднъж от нула ", сподели Рахмун.
Няколко съседи в жилищния блок, където живее фамилията на Рахмун, също са изправени пред сходно усложнение. От 10 фамилии в постройката, на шестима им е казано, че би трябвало да изоставен през юни. Едно семейство от Ирак включва татко в инвалидна количка и петгодишно момиче, което се нуждае от асистирано хранене през стомашна тръба.
" Имаме татко и сестра с увреждания. Как може гръцкото държавно управление да ни изхвърли на улицата? Това е свирепост ", сподели най-големият наследник на фамилията Мустафа.
Бежанците могат да запазят квартирата си до шест месеца след приемане на предпазен статут. Новото консервативно държавно управление на Кириакос Мицотакис понижи този интервал до единствено месец. Длъжностни лица неведнъж са заявявали, че Гърция би трябвало да стане не толкоз привлекателна дестинация за търсещите леговище.
" Настаняването и компенсациите за хората, на които е предоставено леговище, ще бъдат прекратени. От този миг нататък те ще би трябвало да работят за прехраната си. Това прави страната ни по-малко привлекателна дестинация за миграционни потоци ", съобщи през март министърът на миграцията.
Правителството има и политически съображения. Непрекъснатото наличие на над 32 000 търсещи леговище на островите - над пет пъти по-голям от планувания потенциал за убежища там - провокира огромни търкания с локалните общности, които изискват незабавното им пренасяне.
През февруари интервенция за създаване на нови лагери на островите Лесбос и Хиос трябваше да бъде прекъсната на фона на жестоки митинги. Правозащитните групи неведнъж подлагаха на критика нехигиеничните и рискови условия на живот в съществуващите лагери.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР