44-годишен мъж от Сливен, който е пенсионер по болест със

...
44-годишен мъж от Сливен, който е пенсионер по болест със
Коментари Харесай

Мъж със 100 % инвалидност получи ефективна присъда заради канабис

44-годишен мъж от Сливен, който е пенсионер по болест със 100% неработоспособност, беше наказан на първа инстанция от Бургаския областен съд на 3 месеца затвор дейно за владеене на марихуана, заяви " Dariknews.

Васил Тончовски е арестуван през лятото на 2018 година в региона " Червенка " в Черноморец, където Министерство на вътрешните работи провеждали профилирана акция. При инспекция на караваната му той непринудено предал на полицията 55 г канабис, като обяснил на униформените, че я преработва в масло. По този метод облекчавал болките, които изпитвал, откакто претърпял катастрофа преди 11 години. „ Когато нямам марихуана, не е живот за мен. Това е моят аспирин, моето лекарство. През 2008 година катастрофирах и пребивавам доста мъчно. Аз съм с доста интервенции. Марихуаната ми оказва помощ за болките ", съобщи Тончовски в съда.

Защитата му също акцентира, че инвалидът не употребява опиати в общоприетия и укорим от законодателя метод, а като само спасение и не пречи на никого.  " В последна сметка в този момент не го боли, спи обикновено, взе участие в гражданския оборот. Дали това е плацебо резултат, или е действителен резултат от използването на марихуана, могат да кажат експертите отвън България. Но действителният резултат е, че от човек, който се усеща като жив мъртвец, в този момент даже работи ", посочи юрист Радослав Николов. Според ръководителя на районната прокуратура в Бургас Иван Кирков обаче изказванията на подсъдимия са догадка, която не може да намери законов образ. " Не желая да слагам под подозрение психическото и физическо положение на подсъдимия, отнасям се с схващане. Но и съгласно заключението на специалистите използването на марихуана не води до действителни изгоди във връзка с физическите увреждания ", разяснява прокурор Кирков.

От държавното обвиняване показват, че използването на здравна марихуана е позволена в случаи на лечение на глаукома, онкологични болести и повишен вкус. Васил обаче не страда от нито едно от изброените болести. Поради това прокуратурата смята, че той може да живее като естествен член на обществото, ако използва стандартни лекарства, а канабисът може да му е оказал помощ да одобри обществения си статус и вероятно да преодолее прочувствените си дефицити, само че не и да усъвършенства положението му.

Според магистратите физическото положение на Васил не е спънка той да изтърпи дейно наказване. В психиатричната експертиза, направена по време на правосъдния развой, даже се твърди, че затворът може да му помогне последователно да промени личностните си настройки и светоусещането си. " Ако лицето Тончовски не беше осъждано, освен това 6 пъти, изобщо нямаше да се повдига въпросът. Една от присъдите е за 13 закононарушения. През 2009 година  е последната му присъда за причиняване на междинна телесна щета при ръководство на автомобил след приложимост на алкохол ", разясниха от прокуратурата при започване на делото м.г.

Случаят не е казус за българското правосъдие. През 2014 г. Марин Калчев, който боледува от множествена склероза, беше осъден за два стръка канабис, който отглеждал, с цел да облекчи признаците си. Окръжният съд в Ловеч го призна за отговорен, откакто в дома му бяха открити 59.1 г марихуана, на стойност 354.62 лева Съдът наложи административно наказване на Калчев - санкция от 1000 лева плюс разноските по делото.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР