44 323 са издадените до момента безплатни електронни винетки на хора

...
44 323 са издадените до момента безплатни
електронни винетки на хора
Коментари Харесай

44 323 безплатни годишни е-винетки са вече издадени на хора с увреждания

44 323 са издадените досега безплатни електронни винетки на хора с увреждания. Към същата дата са подадени 63 824 заявления за приемане на безплатен стикер. Дирекциите „ Социално подпомагане “ обработват и одобряват документите в 7-дневен период от подаването им, след което ги дава по електронен път посредством предпазен канал на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ). В срок до края на работния ден, следващ деня на приемане на дневната поръчка, АПИ издава безвъзмездна годишна електронна винетка със период на годност една година.

За облекчение на потребителите на сайта www.bgtoll.bg и на интернет страницата на Агенцията за обществено подпомагане www.asp.government.bg ще бъде прибавен бутон „ Проверка на електронна винетка на правоимащите лица “. По този метод хората с увреждания ще могат да ревизират дали им е публикуван годен електронен стикер за 2019 година При посещаване на линка, проверката се прави посредством въвеждане на регистрационния номер на автомобила на правоимащото лице, след което системата ще пресъздава информация за заредена електронна винетка в АПИ и периода на валидността ѝ.

До въвеждането на новата функционалност хората с увреждания могат да проверяват дали им е издадена електронна винетка както и до момента - в дирекция „ Социално подпомагане “ по сегашен адрес.

Хората с увреждания могат да подадат заявлението-декларация за приемане на безплатна електронна винетка персонално в дирекция „ Социално подкрепяне “ по настоящ адрес, с писмо посредством лицензиран пощенски оператор или по електронен път съгласно Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. За облекчение на жителите е създадена възможност за подаване на заявки по електронен път и посредством Системата за сигурно електронно връчване, която е достъпна на електронен адрес e-gov.bg. Достъпът до системата се прави чрез квалифициран електронен автограф или чрез персонален идентификационен номер на НОИ.

Винетна такса не заплащат лица с 50 и над 50 на 100 понижена продуктивност, както и лицата или фамилиите, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до довеждане докрай на средно образование, само че не по-късно от 20-годишна възраст. На тези лица се издава безплатна електронна винетка с годност от една година.

През 2018 година Агенция „ Пътна инфраструктура “ е предоставила на дирекциите „ Социално подкрепяне “ безплатно 231 371 бр. годишни винетки за леки коли на стойност 22 442 987 лева. Предоставяните безвъзмездни винетки са за сметка на бюджета на АПИ.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР