44 323 са издадените до момента безплатни електронни винетки на

...
44 323 са издадените до момента безплатни електронни винетки на
Коментари Харесай

АПИ: Издадени са 44 000 безплатни винетки на хора с увреждания

44 323 са издадените досега безвъзмездни електронни винетки на хора с увреждания. Към същата дата са подадени 63 824 заявки за приемане на безвъзмезден стикер, заяви Агенция " Пътна инфраструктура ".

Дирекциите „ Социално подкрепяне “ утвърждават документите в 7-дневен период от подаването им, след което ги дава по електронен път посредством предпазен канал на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ). В период до края на работния ден след деня на приемане на дневната поръчка АПИ издава безвъзмездна годишна електронна винетка със период на годност една година.

За облекчение на потребителите на уеб страницата www.bgtoll.bg и на интернет страницата на Агенцията за обществено подкрепяне www.asp.government.bg ще бъде прибавен бутон „ Проверка на електронна винетка на правоимащите лица “, осведомят от АПИ. По този метод хората с увреждания ще могат да ревизират дали им е публикуван годен електронен стикер за 2019 година При посещаване на линка, инспекцията се прави посредством въвеждане на регистрационния номер на автомобила на правоимащото лице, след което системата ще пресъздава информация за заредена електронна винетка в АПИ и периода на валидността ѝ. 

До въвеждането на новата функционалност хората с увреждания могат да ревизират дали им е издадена електронна винетка както и до момента - в дирекция „ Социално подкрепяне “ по сегашен адрес.

Хората с увреждания могат да подадат заявлението-декларация за приемане на безвъзмездна електронна винетка персонално в дирекция „ Социално подкрепяне “ по сегашен адрес, с писмо посредством лицензиран пощенски оператор или по електронен път според Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. За облекчение на жителите е основана опция за подаване на заявки по електронен път и посредством Системата за несъмнено електронно връчване, която е налична на електронен адрес e-gov.bg. Достъпът до системата се прави посредством дипломиран електронен автограф или посредством личен идентификационен номер на Национален осигурителен институт.

Винетна такса не заплащат лица с 50 и над 50 на 100 понижена продуктивност, както и лицата или фамилиите, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не по-късно от 20-годишна възраст. На тези лица се издава безвъзмездна електронна винетка с годност от една година.

През 2018 година Агенция „ Пътна инфраструктура “ е предоставила на дирекциите „ Социално подкрепяне “ гратис 231 371 бр. годишни винетки за леки коли на стойност 22 442 987 лева Предоставяните безвъзмездни винетки са за сметка на бюджета на АПИ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР