43% от българите слушат музика всеки ден, а 27% няколко

...
43% от българите слушат музика всеки ден, а 27% няколко
Коментари Харесай

Народната музика е най-слушаният стил в България, според изследване

43% от българите слушат музика всеки ден, а 27% няколко пъти в седмицата. Младите в най-големи дялове слушат музика всеки ден и с увеличение на възрастта понижава делът на тези, които слушат всекидневно. Малки дялове записваме при вариантите един път седмично - 5%, няколко пъти месечно - 6%, по-рядко - 7%. 5% от българите слушат музика единствено по мотиви и тържества. 9% показват, че не слушат музика.

Народната музика се слуша от максимален дял - 26%. На второ място е попфолк/чалга - 21% и поп с 19%. 14% от българите слушат рок. Младите на възраст 18-29 година в максимален дял слушат попфолк/чалга. С увеличението на възрастта понижават вкусовите желания към този род и се усилват по отношение на националната музика и поп музиката. В дребните обитаеми места и селата хората избират националната музика и попфолка, а живеещите в Столицата и Областните градове - поп и рок. 8% е делът на българите, които слушат сцена.

В най-голяма степен българите слушат музика у дома - 56%. 21% - в колата си. Едва 7% показват, че в заведения за хранене, кафета, питейни заведения, клубове, нощни заведения слушат музика най-често.

Радиото и малкия екран са главните източници, от които българинът слуша музика - 35% от радио и 31% от телевизия. 11% слушат музика през телефона си. Младите сред 18 и 29 година главно слушат през мобилното си устройство.

Близо две трети от българите показват, че вървят на концерти, до момента в който цели 71% показват, че не вървят. Живеещите в Столицата в максимален дял вървят на концерти за сметка на живеещите в регионални градове, дребни обитаеми места и села. Това, в огромна степен се дължи на обстоятелството, че в София хората имат повече варианти и благоприятни условия да посещават концерти.

За малко над половината от българите (56%), когато слушат музика водещото е мелодията, ритъмът, инструментът, до момента в който за една трета водещи са надлежно текстът, смисълът, посланията. Прави усещане, че единствено за хората над 70 години е по-голям смисълът и текста, в сравнение с мелодията и ритъма.

Българските реализатори са по-често слушани от задгранични такива. Малко повече от половината (56%) слушат най-често български реализатори, до момента в който 28% най-често слушат задгранични. По-възрастните хора в по-голям дял слушат най-често български реализатори, до момента в който по-младите са разполовени в избора си на реализатори.

Близо половината (48%) от българите показват, че харесват попфолк музиката, до момента в който 41% показват, че не я харесват. Тук още веднъж се следи, че младите симпатизират в по-голям дял на този род за сметка на по-възрастните. Две трети от живеещите в селата харесват попфолка, а в Столицата този дял е 44%.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР