43 депутати на К. П. храненици на фондациятаЧаст от „почтените”

...
43 депутати на К. П. храненици на фондациятаЧаст от „почтените”
Коментари Харесай

„Америка за България“ взема властта

43 депутати на К. П. храненици на фондацията
Част от „ почтените” са минали през Харвардските курсове, други през ABLE и АУБ

К. П. и Асен са желани лектори

От 67 депутати на „ Продължаваме Промяната”, 43 са храненици на „ Америка за България”. Това заяви във фейсбук Кристиян Шкварек, представител на групата на европейските консерватори и реформисти в България.

В поста му е посочено, че 22-ма от депутатите на Кирил Петков са обвързани с ABLE (Асоциацията на българските водачи и предприемачи), финансирана от фондация „ Америка за България”, 13 идват от „ Харвардските курсове”, финансирани от фондация „ Америка за България”, 8 са свързани с АУБ (Американския университет България), финансиран от фондация „ Америка за България”, а 24 лица са предприемачи или чиновници на НПО-та, официално обвързани с предните лица.

„ Труд” изследва кои са лицата, визирани в поста на Шкварек. Оказа се, че преподавателите в така наречен Харвардски курсове, които се спонсорират също от „ Америка за България” и се организират в зала на Софийския университет, оборудвана от същата фондация против 300 000 лева, са съществени настоящи лица и в ABLE, където фондацията „ Америка за България” годишно налива по 200 000 - 300 000 $. Харвардските курсове са водят от Кирил Петков, Асен Василев, юристката Лена Бориславова, с която бе подписан контракт за обслужване на ББР 13 690 лева на месец, Даниел Лорер. И четиримата ще бъдат депутати в 47-ото Народно събрание. Квартетът образова и бъдещи водачи и бизнесмени в ABLE. През въпросната асоциация са минали следните депутати на Кирил Петков - Искрен Митев, Яна Балникова, Деница Симеонова, Венеция Ангова, Никола Минчев, Радостина Ценова, Цветелина Калинова, Радослав Рибарски, Атанас Михнев, Радослав Василев, Мирослав Иванов.

Искрен Митев, който влиза от 24 МИР е съосновател е на ESCREO - компания, която създава функционални бои, специализирал е в Съединени американски щати. Яна Балникова беше част от екипа на Кирил Петков в Министерството на стопанската система, където бе зам.-министър. Деница Симеонова е била Изпълнителен шеф на ABLE. Венеция Ангова беше назначена като специалист в политическия кабинет на Кирил Петков.

Тя е бакалавър със компетентност Международни стопански връзки в УНСС и има спомагателни квалификации от интернационалните обучителни институции - по предприемачество от Университета „ Чейпъл хил” (Северна Каролина) и Университета „ Бабсън” (Бостън).

Никола Минчев е юрист, водеше листата в Перник, Радослав Рибарски, който бе лидер в Стара Загора, е приключил УНСС със компетентност „ Международни стопански отношения” и магистърска степен по „ Управление на интернационалните проекти”, занимава се с енергийни планове в „ Енергоремонт-Гълъбово” АД.

Друга част от депутатите на Кирил Петков и Асен Василев са ученици и преподаватели в Американския университет в България (АУБ), където фондацията „ Америка за България” е наляла до момента 25 млн. $. Най-голямото целево подаяние от фондацията е на стойност 8 млн. $ за създаване на новия кампус, който носи името на фондацията. Възпитаник на АУБ е депутатът Владимир Табутов от Благоевград, а лидерът на листата там - Андрей Гюров е учител по финанси в АУБ.
Агенцията за нововъведения попита „ Америка за България” следното:
- Каква е формалната позиция на Фондация „ Америка за България” по отношение на спазването и използването на Конституцията на Република България и законите в Република България от членове на вашия екип и членове на екипи по планове, финансирани от вас?

- Отстоявате ли правата и ползите на другите, според Конституцията, в българското общество и оправдавате ли речта на омразата и обидния звук в общественото другарство, изразен от членове на вашия екип или членове на екипа на финансирани от вас планове?

- Каква е формалната позиция на Фондация „ Америка за България” по отношение на корупционните практики, когато се разпознават измежду членове на екипа на планове и организации, финансирани от Вас?

- Каква е формалната позиция на Фондация „ Америка за България” по отношение на концентрацията на лица, някогашни и сегашни членове на екипи от финансирани от Вас планове, в политическата коалиция „ Продължаваме промяната” в България и може ли това да се пояснява като интервенция във вътрешната политика на суверенната Република България?

*Въпросите са изпратени преди повече от две седмици, само че отговор няма.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР