42 са секциите, които са преминали на хартиено гласуване заради

...
42 са секциите, които са преминали на хартиено гласуване заради
Коментари Харесай

42 секции гласуват само с бюлетини заради повредени машини 

42 са секциите, които са минали на хартиено гласоподаване поради проблеми с машините - това разгласи заместник-председателят и представител на Централната изборна комисия Росица Матева:

" Най-много се в с 25 РИК-София – 8. 5 са във Варна. По 3 са в 24-РИК, в РИК 20-Силистра и в РИК-Бургас. Това са 42 машини, които са спрели да работят от 10 516 машини, с които се гласоподава в страната. Процентът е доста дребен – 0,39% съм го сметнала аз. Технически са аргументите - или машината въобще не е тръгнала да работи, или принтерът ѝ не работи, или картите, които са предоставени към комплекта, не са за тази машина, явно, защото не могат да я задействат “, сподели тя по БНР.

По-рано беше обявено за 56 секционни комисии, в които машините са сменени с хартиени бюлетини. До към 10:30 ч. решение за прекосяване към хартиено гласоподаване ЦИК беше взела единствено за 12 секции, след които още 44 се оказаха в неспособност да продължат гласуването с машини.

В три секции във Варна машините за гласоподаване са се развалили още при започване на изборния ден, това заяви ръководителят на РИК Велин Жеков, съобщи Булфото. Две от устройствата не са проработили още при включването, а в другия случай – след гласуването на един гласоподавател. В тези секции се е минало към гласоподаване с хартиени бюлетини. Невъзможността да се гласоподава машинно е доказана от техниците на компанията, която поддържа устройствата, акцентира Жеков. В още три секции във Варненска област е имало проблеми с машинния избор, който са отстранени.

Заради късно идващата по утвърждения ред информация за неработещи машини, ЦИК взе решение самите районни изборни комисии да преценят на място дали да се премине към гласоподаване с хартиени бюлетини. Председателят Камелия Нейкова:
„ Съответната РИК да вземе решение, да уведоми неотложно секционната изборна комисия, където са на разположение такива условия и ЦИК да получи образец от взетото решение, което би трябвало да е стимулирано “, сподели тя.

Технически проблеми са открити в 26 изборен регион - София област, заяви по БНР ръководителят на Районната изборна комисия Димитър Димитров:

" В 26 изборен регион в Софийска област също има проблем с машинното гласоподаване. Изборите мъчно започнаха в огромна част от общините в Софийска област ",посочи София Димитър Димитров.

В Костинброд изборият ден поради проблем с машините.
" Снощи в 11.30 са пристигнали машините в Драгоман и Сливница. В Душанци машината сподели друга дата и час. Чакаме техника да пристигна, не е спряна. Чакаме да забележим решението на проблема. Още една в Костинброд, шеста секция, изкарва ценова квитанция ".

Машината в Костинбродвече е поправeна. Другата машина, с която имаше проблеми, остава запечатана, заяви по националното радио ръководителят на Районната изборна комисия за София област, Димитър Димитров.

С повече от час се забави началото на изборния ден в 13-та секция в столичното 55 Средно учебно заведение " Петко Каравелов ". Причината - неработещ контакт, към който е била обвързвана машината за гласоподаване.

В Самоков, в три от учебните заведения е спрял токът, само че машинното гласоподаване е траяло, откакто устройствата са заредени с батерии.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР