42-годишна жена ще бъде изправена пред правосъдието в американския щат

...
42-годишна жена ще бъде изправена пред правосъдието в американския щат
Коментари Харесай

Пътят на терориста: Радикализирането на една американка, замисляща зловещи атентати

42-годишна жена ще бъде изправена пред правораздаването в американския щат Вирджиния по обвиняване в съдействие на терористична организация.

Името ѝ е Алисън Флюк-Екрен. Обвиненията против нея са засекретени през 2019 година, само че бяха оповестени обществено в събота, откакто тя беше върната в Съединените щати, с цел да се изправи пред съда.

Намерението ѝ било да набира почитатели на терористичната организация " Ислямска страна " за образуване на нахлуване против колежански кампус. Замисляла и терористична офанзива против търговски център. Пред очевидец споделя, че всяко нахлуване, което не води до огромен брой жертви, е похабяване на запаси, съгласно показанията й под клетва пред ФБР.



Напуска Съединени американски щати през 2008 година, когато отпътува за Египет. Известно време по-късно пътува постоянно сред двете страни. За последно била в Канзас през 2012 година.

Била е разгорещен последовател на идеологията на терористичната формация от " Ислямска страна ". Заминава за Сирия евентуално през 2012 година, с цел да се влее в редиците на страховитата им войска.

Предполага се, че през 2016 година в Ракка, по това време столица на самопровъзгласения от терористите халифат на територията на Сирия, Алисън е управлявала отряд от дами, които са минали специфична подготовка - да боряват с автомати АК-47, гранати и колани с експлозиви. Тя даже е обучавала деца да си служат с автоматизирани пушки.



Поне един очевидец споделя, че видял личните деца на Алисън - на 5 и 6 години - да държат оръжия в дома им в Сирия. През 2016 се омъжва, само че по-късно същата година брачният партньор ѝ е бил погубен при опит за извърши атентат. Няколко месеца по-късно, тя се омъжва още веднъж - този път за изтъкнат член на " Ислямска страна ", отговарящ за защитата на Ракка.

Преди време инструктирала околните си в Съединените щати да настояват, че е била убита, с цел да спрат да я търсят управляващите в родината им.
Не е ясно по какъв начин е била хваната, само че в този момент ще бъде изправена пред правораздаването.

А животът ѝ от вкъщи в Канзас до злокобна терористка, учаща дами и деца да убиват, ще бъде деликатно изследван. Нейните пъклени проекти няма да бъдат осъществени. Но остава въпросът какъв е пътят на радикализация и какво може да накара и други да тръгнат по него.

Снимки: БГНЕС, pixabay.com
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР