42 души има в състава на посолството на Русия в

...
42 души има в състава на посолството на Русия в
Коментари Харесай

Единственият път когато България изгони руски дипломати

42 души има в състава на посолството на Русия в София съгласно уеб страницата на задачата, измежду които 8 първи съветници, 5 втори и трима трети.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Съединени американски щати и 14 страни от Европейски Съюз изгониха съветски дипломати

Мерките са в отговор на отравянето на някогашния съветски разузнавач Скрипал във Англия
26 мар 2018
Съдът на щата Ню Йорк постанови Чорни да влезе в пандиза

Олигархът посочил пренебрежение към магистратите
13 мар 2015
ГРУ бабува на леви организации у нас

Костов си издейства хвалба от шефа на ФБР за изгонените съветски шпиони
24 мар 2001
Задават ли се шпионски кавги и у нас

Руските служби вербували къртица в Разузнавателно управление на Министерството на нар посредством неин о.з. ухажор
17 мар 2001
Другите руснаци са изгонени поради търговия с оръжие

Хайрулин, Ширков и Горшенин са свързани с интернационален трафик на спецпродукция
25 авг 2000 Наречете го инстикт от комунизма, само че България има процедура да посреща, а не да гони съветски шпиони. Докато 17 страни от Европейски Съюз към този момент оповестиха отпращането на съветски дипломати в отговор на потреблението на бойно вещество на територията на Англия, София избра да привика назад своя дипломат в Москва. Изгонването на съветски посланик от страната ни би било събитие, което не се е случвало съвсем от идването на Владимир Путин на власт.

Последно това се случи през март 2001 година, когато трима дипломати от съветското посолство бяха поканени да изоставен страната.
Атанас Атанасов, тогава началник на НСС, беше виновен за изгонването на съветските дипломати

Фотограф: Анелия Николова
Тогава съветският боен аташе Владимир Ломакин и неговият заместител Серегей Власенко бяха изгонени, поради връзката с така наречен шпионски скандал " Янев ". Бившият зам.-ръководител на военното разузнаване о.з полк. Яни Янев беше задържан преди да трансферира директория със секретни документи през оградата на съветското посолство. Янев ги беше придобил от приятелката си Лиляна Гешева. Ставало въпрос за секретна сводка за ситуацията на Балканите. Любопитното е, че Владимир Ломакин към този момент беше гонен от Полша през 1994 година за сходна шпионска спекулация.

Третият изпъден Борис Смирнов беше изпъден поради интервенция във вътрешните работи на България. Тогава обвиняванията против него бяха, че работи доста тясно със Съюза на тракийските сдружение и други сходни организации, с които щял да се опита да инфилтрира в лявата " Коалиция за България ". Смирнов също имаше " обременено " минало - той е разгласен за личност нон грата в Испания през 1988, а Германия и Франция му отхвърлят визи през 1992 година В прочут интервал от своя живот той е работил и в Прага. Това, което беше останало в загадка тогава е, че след Прага Смирнов е станал зам. - шеф отдел в Главното разследващо ръководство на Руската федерация - ГРУ (военното разузнаване).

Тогава интензивността на съветските " дипломати " в България се разчиташе като опит на Москва да възпепрепятства влизането на България в НАТО. Интересно, само че през днешния ден усещанията на София са много по-притъпени. Бившият шпионин Леонид Решетников да вземем за пример се радва на известност в избрани кръгове и изключително в Българска социалистическа партия, които трябваше да отхвърлят, че той е един от създателите на концепцията Румен Радев да бъде повдигнат за президент. Преди време пък в съветския уебсайт Meduza беше упоменато присъединяване на съветски посланик в пропаганда против НАТО в Черна гора, малко преди опита за прелом там. Същият този посланик след това е минал през Атина, и понастоящем се намира в съветското посолство в България като консултант.

Изгонени предприемачи

През август 2000 година България изгони и петима съветски предприемачи като рискови за националната сигурност и поради връзки с международата проведена престъпност. Между тях бяха Майкъл Чорни и Денис Ершов. Последният по-късно съумя да се върне в България след серия от правосъдни процеси. Чорни обаче беше наказан в Съединени американски щати, а Испания го търси с алена бюлетина в Интерпол поради обвиняване в пране на пари.

Равил Хайрулин, Дмитрий Ширков и Владимир Горшенин бяха изгонени за контрабандата на два мотора за военни самолети, аварийни елементи на МиГ 21 и 29. Тримата са някогашни военни и се занимаваха с търговия с оръжие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР